Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2,5 hectare tot maximaal 20 hectare veredelingskas

Bayer van start met bouw GreenEx

Tholen - Bayer heeft in Nunhem de afgelopen jaren 45 ha grond aangekocht, waarop het in de komende 20 jaar zo'n 20 hectare kas hoopt te bouwen. De eerste paal van de 2,5 ha kas én 17.000 m2 R&D faciliteiten werd gisteren geslagen en met alle partijen die samen de kogel door de kerk gejaagd hebben werd het glas geheven.


De directie van Bayer, met de burgemeester van Leudal en de gouverneur van de koning

Komkommer en tomaat
'GreenEx' gaat het heten, en de grootste investering ooit van het bedrijf in R&D moet de positie van het bedrijf op de wereldwijde groentenzadenmarkt gaan verstevigen. In eerste instantie ligt de focus daarbij op de komkommer en de tomaat, maar uiteraard worden ook de andere gewassen niet vergeten.



De aankoop en bouw had de nodige voeten in de aarde. Eerst moest de grond gevonden worden – naar eigen zeggen een lange zoektocht, maar het bleek aan de andere kant van de weg te liggen. Deze grond echter was eigendom van een man of twintig, en bovendien broedden er allerlei vogeltjes, is het landschap natuurlijk het mooiste ter wereld en is de streek voor vanuit archeologisch perspectief bijna per definitie interessant. En dan waren er nog de provincie, het waterschap, de gemeente, een aantal belangengroepen en zo meer, waarmee te dealen viel. Je zou dan een Hollandse klaagzang verwachten over geld en regels, maar niets is minder waar. Directeur John Willems is zelfs lovend over de samenwerking en good-will bij alle partijen. "Het is wonderbaarlijk hoe goed we elkaar gevonden hebben en de medewerking die van alle kanten verleend werd", aldus Willems.


De burgemeester zei 'knip' en de rotonde was geopend

Zeker in termen van werkgelegenheid is het bedrijf dan ook goed voor de regio. Er werken overwegen hoog opgeleide mensen en bovendien is het een, vrij lettelrijk, 'schoon' bedrijf. "We maken geen herrie, we vervuilen niets", weet Willems, "en met gemeente en belangengroepen zijn qua natuur en ruimtelijke inrichting goede afspraken gemaakt. Zo is er voor vandaag al van alles gebeurd en was de eerste meter ook een hele dure, maar kan de rest relatief gemakkelijk volgen."


Ze maakten er een mooie show van. Deze twee mijnwerkers vonden de sleutel, waarmee de heimachine gestart kon worden, waarmee de eerste paal geslagen kon worden.


Links de huidige locatie, rechts de nieuw aangekochte kavel

Rotonde
Een leuk voorbeeld van een van deze pre-investering én samenwerking tussen Bayer en de gemeente was het aanleggen van een rotonde voor het bedrijf. Dit was nodig voor een soepele en veilige doorstroming, maar vanuit overheidswege was er geen budget voor. Toch kon het er komen: Bayer heeft 'm 'voorgeschoten', de helft voor eigen rekening genomen en hem bovendien praktisch zelf aangelegd. "En omdat we nog een stukje budget overhadden, hebben we de lokale kunstenaar Huub Frenken bereid gevonden er een kunstwerk op te laten bouwen."



Kokkerelli
Voorafgaand aan het officiële gedeelte werden gasten getrakteerd op door een groepje kinderen zelfgemaakte groentenhapjes van Kokkerelli. Kokkerelli is een initiatief dat middels educatie en productontwikkeling kinderen wil aanzetten meer groenten en fruit te eten, een doelstelling die Bayer natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Dat heeft twee redenen. Enerzijds ziet Bayer de macht in de markt verschuiven van handelspartijen naar de consument, en zijn die kinderen de consument van morgen. Anderzijds heeft het bedrijf hetzelfde tikkie van de messiaanse molen gehad als de meeste andere grote veredelaars, die immers het 'probleem' van de wereldwijde bevolkingsgroei en het onder- dan wel overvoed zijn van een groot deel daarvan helemaal zelf op gaan lossen.




Suzanne Bisshops en Jos Tholen vertellen over Kokkerelli

300 banen
Bij Nunhems werken momenteel 600 mensen. Dit aantal zal op den duur met ongeveer 300 groeien. Het bedrijf, dat inmiddels 101 jaar bestaat, is de groentenzadentak van het Bayer concern, dat wereldwijd een grote speler op het gebied van medicijnen en gewasbeschermingsmiddel is. De laatste tijd rommelt het op de achtergrond: een overname van Monsanto zou in de pijplijn zitten. Volgens John Willems kunnen binnen enkele maanden de voorwaarden voor goedkeuring hiervan verwacht worden, maar los daarvan sprak hij de hoop uit, dat men deze investering toch vooral opvat als een getuigenis van het vertrouwen dat Nunhems in de toekomst heeft.





Een artist impression van de eerste fase van de nieuwbouw. Havecon zal het complex realiseren.
Publicatiedatum: