Spaanse telers kampen met virussen in courgettes

De Spaanse Landbouw- en veeteelt vereniging COAG Almeria waarschuwt dat momenteel hele oogsten verloren gaan door virussen. Met name courgette wordt getroffen door het New Delhi-virus, en TYLCV slaat toe in tomaten. De vliegen- en tripsplagen dragen de virussen makkelijk over.

Andrés Góngora van COAG Almeria spoort telers aan hun schade bij het dichtstbijzijnde kantoor te melden om in de toekomst voor financiële steun middels belastingverlaging in aanmerking te kunnen komen. Ook dienen telers bij virusziekten voorzorgsmaatregelen te treffen om te voorkomen dat ze op naburige kassen overslaan.

Belastingverlaging
Daar er al vanaf het begin van het seizoen gewassen zijn getroffen hoopt de agrarische organisatie dat de ministeries van Landbouw en Financiën hier bij de belastingverlaging voor het fiscale jaar 2017 rekening mee houden. 

Antonio Moreno, hoofd landbouwverzekeringen bij COAG Andalusia, stelt dat problemen met virusziekten onder landbouwverzekeringen vallen en dat het daarom belangrijk is om er één te hebben. Om schadeloos te worden gesteld had men zich uiterlijk 15 september 2017 moeten verzekeren. Voor de lentegewassen zal de contractperiode open zijn van 1 tot 31 januari 2018. "We weten dat het tekenen van een dergelijk contract een bijkomende taak is voor telers maar het is de enige manier waarop we ons inkomen kunnen verzekeren ingeval van virusziektes."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven