Nieuwe toepassingen op etiketten Bio1020, Kumulus S, Revus en Topenco

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in de septembervergadering een groot aantal besluiten genomen. Voor de glastuinbouw en zomerbloemensector zijn de volgende besluiten van belang.

Wederzijdse erkenningen

Topenco 100 EC (15461N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof penconazool wordt toegelaten voor professioneel gebruik in de teelt van appel (onbedekte teelt), courgette (bedekte substraatteelt) en komkommer (bedekte substraatteelt).

Wijzigingen in toelatingen

BIO 1020 (12589N)
Dit insectenbestrijdingsmiddel op basis van metharhizium anisopliae strain F52 voor professioneel gebruik en niet-professioneel gebruik wordt uitgebreid voor professioneel gebruik in de teelt van peul-vruchten, lupine (peulvrucht), veldboon (peulvrucht), oliehoudende zaden, vezelgewassen, veldboon voor silage, witlof (pennenteelt), cichorei, graszodenteelt, extra toepassingen in kleinfruit (aardbei, bessen, druif en braam- en framboosachtigen), bladgroenten, wortel- en knolgewassen , asperge, kruidenteelt vers of gedroogd, gladiolen (onbedekte teelt), extra toepassingen in bloemisterijgewassen (onbedekte teelt), extra toepassingen in boomkwekerijgewassen (bedekte teelt), vaste planten, bloemenzaadteelt, veredeling en zaadteelt (bedekte teelt), veredeling en bloemenzaadteelt, groentenzaadteelt en zaadteelt van kruiden, bieten, peulvruchten, oliehoudende zaden, vezelgewassen, groenbemestersgewassen, voedergewassen en witlof, cichorei, boekweit en meekrap (onbedekte teelt).

Kumulus S (6147 N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik op basis van de werkzame stof zwavel wordt uitgebreid in de teelt van tomaat (bedekte teelt), aubergine (bedekte teelt) en potplanten (bedekte teelt).

Revus (12969 N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel en niet –professioneel gebruik op basis van de werkzame stof mandipropamid wordt toegepast in de teelt van aardappel, sla, rucola en andijvie. Tevens wordt bij de herregistratie een uitbreiding van het professioneel gebruik met kleine toepassing in de teelten van tomaat, veldsla, kiemgroenten en aromatische kruidgewassen toegelaten. Daarbij gelden nieuwe toepassingsvoorwaarden: Het minimum interval tussen twee opeenvolgende bespuitingen in de onbedekte teelten (behalve aardappel) wordt vergroot tot 21 dagen. Voor aardappel wordt de veiligheidstermijn vergroot van 3 naar 7 dagen. Tevens worden voor professioneel gebruik nieuwe waarschuwingszinnen voor gebruik in IPM systemen en voor resistentiemanagement opgenomen op het WG.

Apollo 8794 N
Dit mijtenbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof clofentezin voor professioneel gebruik wordt toegepast in de teelt van appel, peer en in de bedekte en onbedekte teelt van aardbei, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en vaste plantenteelt. Het gebruik in pruim en tomaat wordt niet langer ondersteund en kers is tijdens de beoordeling teruggetrokken. Ter bescherming van natuurlijke vijanden is een waarschuwingszin opgenomen.Er is een aflever- en opgebruiktermijn vastgesteld voor het oude etiket (W7). De aflevertermijn geldt tot 01-01-2018 en opgebruik tot 01-05-2018.

Abir (14748 N)
Bij de verlenging wordt het WG gewijzigd overeenkomstig de voor de aangevraagde gebruiken relevante wijzigingen zoals vastgelegd bij de herregistratie van de moedertoelating. Verder wordt het gebruik in de bedekte teelten van augurk en courgette niet verlengd. Er is een aflever- en opgebruiktermijn vastgesteld voor het oude etiket (W.0). De aflevertermijn geldt tot 1-10-2017 en opgebruik tot 01-07-2018.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Jeannette Vriend)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.