Johan Wyckaert, Almeco

"Onze ADB-ventilator zal in vettige ruimtes geen vlam kunnen vatten"

Tholen - Van kleine ventilatoren voor frisse lucht tot gigantische industriële apparaten die gebruikt worden in bijvoorbeeld de aardappelindustrie. Almeco uit het Belgische Moeskroen is naast fabrikant van ventilatoren ook fabrikant van droogsystemen, die net zoals de ventilatoren in de verwerkende voedselsector terug te vinden zijn.


Johan Wyckaert van Almeco voor een van de droogmachines.


De ventilatoren zijn zelfs in zulke grote formaten verkrijgbaar, dat ze met speciaal transport vervoerd moeten worden.

"Wij proberen ons te blijven ontwikkelen", zegt Director of operations Johan Wyckaert van Almeco. "Onlangs hebben wij een nieuwe axiaalventilator op de markt gebracht, ons type ADB, waarbij de motor zich volledig buiten de luchtstroom bevindt. Hiermee voorkom je dat het vet zich gaat ophopen op de motor, wat bijvoorbeeld goed kan bij een ventilator die een oven of industriële frituurpan afzuigt. In zo'n geval kan de motor door warmteaccumulatie brand veroorzaken. Dat kan met ons nieuwe model van RVS niet meer voorvallen."


De ADB-ventilator (axiaal bifurcated).


De ventilatoren en de bijbehorende onderdelen zijn er in verschillende vormen en maten.


In totaal heeft Almeco 4000m2 aan ruimte in Moeskroen.

Verse lucht
De ventilatoren van Almeco zorgen voornamelijk voor verse lucht in een fabriek. Ook door telers kan de machine gebruikt worden. "Bij opslagloodsen van aardappelen zijn de ventilatoren ook veel te vinden", zegt Johan. "Bij groenten en fruit is het ook te gebruiken, maar wij hebben ons klantenbestand toevallig uitgebreid richting de aardappelwereld. Het is niet dat onze producten niet bij groenten en fruit ingezet kunnen worden. Naast dat een ventilator in een fabriek of opslag geplaatst kan worden, kunnen de apparaten ook in machines verwerkt worden door machinebouwers. Op allerlei manieren kunnen onze producten gebruikt worden. Met wat aanpassingen kunnen onze ventilatoren zelfs in koude ruimtes rond de -20 graden draaien."


De ventilatoren zijn zelfs in zulke grote formaten verkrijgbaar, dat ze met speciaal transport vervoerd moeten worden.

Van klein naar groot
In Moeskroen worden de ventilatoren in verschillende maten in elkaar gezet. Niet alle onderdelen worden ter plaatse in de fabriek gemaakt. "Wij maken ventilatoren van 300 millimeter tot 2 meter groot", zegt de directeur. "Soms ontwerpen wij een ventilator die volledig bij een subcontractor gemaakt wordt maar of wij het nu zelf maken of niet: wij laten de machine altijd in onze fabriek proefdraaien, om er zeker van te zijn dat het werkt naar behoren."

Droogsysteem
In de voedingsindustrie is het bedrijf actief in het drogen van producten. Van blikjes tot pakjes en van flesjes tot potjes. "De klant kan zelf kiezen in hoeverre zij het product droog willen hebben", laat de man achter Almeco weten. "Na het sterilisatie- of pasteurisatieproces zijn producten vaak vochtig. Met een harde luchtstroom gaan wij het oppervlaktevocht verwijderen. Dat gebeurt meestal tussen de 1 en 3 seconde. De producten krijgen wij rond de 99 procent droog."


Door dit droogsysteem van Almeco wordt het vocht van het product afgeblazen.


Via een lopende band gaan de producten naar het drooggedeelte.

De manier waarop een product gedroogd wordt, testen de mensen van Almeco uitvoerig in de fabriek. "Wij krijgen van een fabrikant vaak verpakkingen opgestuurd, zodat wij hier kunnen kijken welke manier van drogen wij het best kunnen toepassen", zegt Johan. "Naast het drogen zelf zijn ook geluid, handling en automatisatie belangrijke parameters in de verwerking van een project."


Een blik op de testruimte van Almeco.

Voor meer informatie:
Almeco
Royennestraat 51
B-7700 Moeskroen (België)
T +32 (0)56 85.40.80
F +32 (0)56 85.40.81

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.