"ellendig, maar we zien ook kansen"

Nieuw doublet voor Ammerlaan The Green Innovator

Tholen - Volgend jaar gaan ze een stapje terug in de tijd bij Ammerlaan The Green Innovator. Net als in 2010 komt er een grote installatie bij de potplantenkwekerij te staan om een aardwarmtedoublet te boren. Door een breuk in de aanvoerleiding is de huidige installatie onbruikbaar. "Ellendig", vindt Menno Ammerlaan. "Maar na een week chagrijnig te zijn geweest zien we weer nieuwe kansen om dit naar iets positiefs om te bouwen."

Warm-koud
Een kaarsrechte breuk op 1000 meter diep maakt de aanvoerleiding van de aardwarmtebron van Ammerlaan The Green Innovator momenteel onbruikbaar. "We denken dat het komt doordat de rek uit het materiaal is", vertelt Menno Ammerlaan. "Doordat de bron zeker in de eerste jaren regelmatig aan- en uitgezet is in de zomer doordat we de warmte niet kwijt konden. Het materiaal zet elke keer uit bij het aanzetten en het staal krimpt weer na het uitzetten van de installatie. Dat zou een oorzaak kunnen zijn, maar zeker weten we het niet. En we kunnen het materiaal ook niet echt naar boven halen om te kijken wat er gebeurd is..."

Voor de breuk zijn twee mogelijke oplossingen. De eerste is het inschuiven van een smallere buis, zo is reparatie mogelijk. "Maar de kans van slagen is relatief klein en als het lukt raken we ook nog mogelijk 50% rendement kwijt", vertelt Menno. Daarom gaan ze voor de tweede optie: een heel nieuw doublet.

Het nieuwe doublet is een kostbare investering. Niet alleen omdat er twee nieuwe putten geboord moeten worden, maar ook omdat er pas volgend jaar geboord kan worden. Tot die tijd moet Ammerlaan zowel de eigen kwekerij als de aangesloten kwekers en huizen voorzien van warmte. De ketel en WKK draaien momenteel dus flink. "Daar voelen we ons toe verplicht", bevestigt Menno. "Wij zijn complete leverancier van de warmte - zelf hebben onze afnemers er geen omkijken naar." Die keuze is bewust gemaakt. "Doordat wij alles verzorgen, hebben we ook veel partijen aan kunnen sluiten. Daar zijn we blij mee, omdat we ook in aardwarmte als duurzame oplossing geloven. Zoveel partijen aansluiten kan alleen als je je afnemers ontzorgt."

Stoppen met de put is mede daardoor geen optie. "We hebben zoveel partijen aangesloten dat we dat niet zien zitten. En we geloven in aardwarmte voor de toekomst. Het blijft de meest duurzame vorm van verwarmen." Wel zuur is dat er geen verzekering of risicofonds is om deze miljoenenschade te dekken. "Het is wat het is", vindt Menno. "Als we kijken naar het hele project zien we wel meer zaken die achteraf gezien onnodig geld hebben gekost. Dat hoort bij ondernemen en zeker als je de eerste bent met zo'n project, maak je fouten door onwetendheid. Die hoeven we nu gelukkig niet meer te maken."

Betere put
Het moge duidelijk zijn: Menno is inmiddels al weer in staat te kijken naar de positieve kanten van de zaak. Uit de put, zou je kunnen zeggen. "In het begin vond ik het echt waardeloos, maar nu zien we ook de kansen die nieuwe boring biedt. Doordat we de eerste waren met een aardwarmteput, hadden we ook nog weinig kennis. Nu weten we dat we eigenlijk iets dieper hadden moeten boren. Die kans krijgen we nu. Daardoor zou het rendement van de put juist kunnen verdubbelen en kunnen we juist weer verder groeien." Die aansluitingen zijn ook nodig om de investering in de put terug te kunnen verdienen. En ze zijn er ook: er staan bedrijven op de wachtlijst om aangesloten te worden.

De pauze die Menno vorig jaar wilde inlassen, om na al die jaren aardwarmte weer eens vol te concentreren op de kwekerij, zit er niet in. "Vorig jaar december dacht ik klaar te zijn. De installatie was helemaal naar wens, dus ik was van plan drie jaar iets anders te gaan doen. Dat is niet gelukt - maar het is wat het is. Nu zijn we de ellende naar iets positiefs aan het ombouwen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven