50° temperatuurverschil geen bezwaar voor Groenlandse slateelt

In Groenland is het niet gemakkelijk telen. Bij temperaturen tussen de 10° en -40°C, windstoten van 250 kilometer per uur en ijs over meer dan 77% van het oppervlak heeft conventionele landbouw geen enkele kans. Kassen zijn het enige alternatief. Maar de hoge kosten van energie en water verplichten lokale bedrijven om de meest efficiënte oplossingen op de markt te vinden.

Het nieuwe bedrijf Green Greenland dat sla in het koude land wil gaan telen, begon aan deze zoektocht. De oprichters vlogen naar aanleiding van een telefoontje naar Spanje en keerden uit Pontevedra terug met een getekend contract met het in Galicië gevestigde H2hydroponics.

Dit startende bedrijf ontstond nadat mede-oprichter Rafa Pereira zijn carrière in marketing de rug toekeerde en in Costa Rica hydrocultuur ontdekte, een techniek waarbij het gebruik van grond wordt vervangen door voedingsoplossingen en hergebruik van water en meststoffen in een efficiënt kringloopsysteem mogelijk is. Het belangrijkste voordeel is in feite de waterbesparing van 70% tot 90%. Ook verhoogt het de productiviteit. Volgens Pereira levert vollegrondsteelt 7 gram tomaat per liter water op en hydrocultuurteelt 35 gram. Ook kun je de hoeveelheid voeding en de oogst beter beheren.

Pereira begon 2014 in Galicië een eigen bedrijf voor de hydrocultuurteelt en liep toen zijn toekomstige partner, Salvador Ruiz, tegen het lijf. De in Vigo, Galicië, wonende Mexicaan werkte in een Koreaans bedrijf dat een kas in Saoedi-Arabië had gebouwd. Samen richtten ze het bedrijf op dat nu H2hydroponics heet.

Het belangrijkste product van het bedrijf is zijn gepatenteerde H2hibrid systeem, "het meest effectieve landbouw- en irrigatiesysteem op de markt. We hebben de twee meest ontwikkelde en economisch levensvatbare hydrocultuursystemen op de markt samengevoegd, waarbij hun nadelen zijn geëlimineerd en de voordelen optimaal worden benut," volgens Pereira. De eerste van deze technieken gebruikt NFT-buizen om voedingsoplossing aan planten toe te dienen. Deze buizen zijn echter onvoldoende hittebestendig waardoor bij hogere temperaturen er oxygenatie en oogstverlies kan plaatsvinden. Verder is er veel energie nodig voor het bevloeien.

Het tweede meest voorkomende systeem bestaat uit het planten van groenten op een soort vlot drijvend op 20-40 centimeter diep water. Het belangrijkste nadeel hier is het constante vocht rond de nek van de plant, wat schimmel en rot kan veroorzaken. Ook deze techniek heeft redelijk hoge elektra- en waterkosten.

H2hibrid gebruikt een door het bedrijf ontworpen teeltbasis die slecht 4 cm water nodig heeft, de benodigde hoeveelheid water met 80% terugdringt, het energieverbruik optimaliseert en in minder tijd planten van hogere kwaliteit helpt genereren. 

Het systeem zorgt op een ingenieuze wijze voor een homogene distributie van voedingsoplossing, voorkomt dat de nek van de planten vochtig wordt en ververst de lucht rondom de planten en hun wortels. Ook is het systeem hittebestendig omdat de teeltbases en tanks volledig van licht en de omgevingstemperatuur zijn afgeschermd. Daardoor heeft het een lager energieverbruik en verhoogt het de productiviteit.

"We zijn geen technologen, maar producenten die vertrouwen op technologie om oplossingen te bieden," zegt Pereira. Daarom kan hun systeem eenvoudig worden geïnstalleerd en werkt ze bijna automatisch. De mengsels worden autonoom bereid en de elektronische regelaar verzamelt alle gegevens in de cloud.

H2hydroponics heeft drie soorten klanten: Telers, kassenbouwers en grote bedrijven. In het laatste segment werd H2hydroponics dit jaar, samen met 14 andere starters over de hele wereld, voor het Amerikaanse technisch-agrarische programma Terra Accelerator uitgekozen. Dit programma van RocketSpace en Rabobank brengt grote bedrijven en starters samen. Zo werkt H2hydroponics nu voor een grote Mexicaanse levensmiddelengroep en neemt het deel aan R&D projecten. Het Spaanse bedrijf staat ook op het punt om een contract te sluiten met een van de belangrijkste voedselproducenten in Saoedi-Arabië.

Bron: elmundo.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.