Is automatisering het antwoord op het Poolse tekort aan arbeidskrachten?

80% van de machines die de Poolse fabrikant Sorter ontwerpt en produceert, zijn bestemd voor de AGF-sector. De machines worden op het bedrijf zelf vervaardigd en ontworpen. Het bedrijf kan een scala aan volledige oplossingen voor telers en verwerkers bieden. Het aanbod varieert van oogstplatforms tot verpakkings-, sorteer-, palletiseeroplossingen, optische systemen, robotica en verwerkingslijnen. Klik hier voor de foto's van ons bezoek aan Sorter.

"Wij ontwerpen en vervaardigen de machines 'in-house'. We hebben een eigen ontwerpteam, niet alleen voor het ontwerp zelf maar ook voor de elektronica. We produceren onze eigen computeronderdelen zodat deze volledig compatibel zijn met de systemen. Hierdoor kunnen wij beter aan de eisen van onze klanten tegemoet komen," legt Anita uit.Tijdens een recent bezoek aan Polen hoorden we van veel producenten dat het steeds moeilijker is om arbeidskrachten te vinden. Sorter biedt oplossingen voor alle categorieën groenten en fruit, maar vooral voor de appelsector. Het ruime aanbod aan oogstoplossingen vormt een alternatief voor het tekort aan arbeidskrachten omdat hiermee het werk verlicht wordt.

Het zelfaangedreven boomgaardplatform is één van deze alternatieven. Het is ontworpen om op iedere hoogte te kunnen werken. Het kan niet alleen voor de pluk gebruikt worden maar ook voor andere werkzaamheden in de boomgaard, zoals snoeien, dunnen en het plaatsen van netten. "De toepassingsmogelijkheden van het platform zijn eindeloos en het is geschikt voor meerdere groente- en fruitsectoren. Naast dat het omhoog en omlaag kan bewegen, kan het ook zijwaarts bewegen. De platforms worden naast de appelsector ook in de groentensector gebruikt, waarbij er een aanhangwagen aan gekoppeld kan worden. Dit is geweldig voor onze klanten omdat het de oogst versnelt en zodoende zorgt voor een hogere totale productie," legt Anita uit. 

Een groot deel van Sorters klantenbestand is afkomstig uit Europa. Anita Kacprowicz vertelt dat het bedrijf altijd op zoek is naar mogelijkheden om uit te breiden en ook zeer actief is in Oekraïne en Rusland. "We werken er hard aan om zakenrelaties op deze nieuwe markten op te bouwen maar er zijn wel culturele verschillen waar we rekening mee moeten houden en die het soms moeilijk maken. Op de Russische markt moet je echt werken aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie en dat vergt heel wat tijd," aldus Anita. 

Klik hier voor de foto's van ons recente bezoek aan Sorter.

Voor meer informatie:
Anita Kacprowicz
Sorter
Tel: +48 608 889 644
Email: a.kacprowicz@sorter.pl
www.sorter.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.