Oostenrijk steeds minder zelfvoorzienend

Klimaatverandering is realiteit en de gevolgen voor de agrarische sector en de maatschappij zijn dramatisch. Voor de Oostenrijkse telers betekent het een lager inkomen en voor de Oostenrijkse economie een toenemende afhankelijkheid van het buitenland. Men moet namelijk in toenemende mate levens- en voedingsmiddelen importeren aangezien de Oostenrijkse productie door onder meer misoogsten de binnenlandse vraag niet meer kan dekken. Deze geïmporteerde levensmiddelen veroorzaken echter meer CO2-uitstoot door de lange transportafstanden.

Een ontwikkeling en tegelijkertijd een vicieuze cirkel waar dr. Kurt Weinberger, bestuursvoorzitter van de Oostenrijkse Hagelverzekering, al jaren voor waarschuwt: "Het huidige jaar met de late vorst in april, de daaropvolgende hagel-, storm-, en overstromingsschade en de droogtecatastrofe hebben weer pijnlijk laten zien hoe zeer de landbouw lijdt onder de opwarming van de aarde en de hieruit resulterende weerscatastrofen. De totale schade bedraagt 250 miljoen euro in de landbouw, waarvan alleen al 140 miljoen euro door de droogte in met name het noorden en oosten van het land.

De consequentie van deze weerscapriolen: een verder afnemende zelfverzorging bij graan maar ook bij andere culturen. Dat bewijzen ook de cijfers van Statistik Austria. In slechts zes jaar tijd is de zelfvoorzieningsgraad bij graan gedaald naar 88 procent met een verder dalende tendens. We importeren in Oostenrijk tegenwoordig reeds dubbel zoveel graan als tien jaar geleden. Een voorbeeld bij groenten: hier ligt de zelfverzorgingsgraad op slechts 57 procent. Dat is de realiteit!".


Foto: hagel.at

Kurt noemt de volgende redenen voor deze dramatische ontwikkeling: "Ten eerste hangt de oogst en daarmee ook het inkomen van het weer af en ten tweede leidt het voortschrijdende grondgebruik tot een afname van het landbouwareaal. Beide zaken versnellen de verdere afname van de zelfvoorzieningsgraad met levensmiddelen in Oostenrijk."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.