"Syngenta: "Deze dagen zijn bedoeld voor inspiratie, netwerken en het leggen van contacten"

150 jarig Syngenta demonstreert de laatste innovaties

Tholen – De open dagen van de zaadproducenten zijn een belangrijke jaarlijks terugkerende happening. Voor Syngenta is het dit jaar een extra feestelijke gebeurtenis. Ze vierden tevens hun 150 jarig jubileum. Op een wand met nostalgische foto's van anderehalve eeuw geleden waren de werknemers van voorlopers van het huidige Syngenta te zien. Mannen met baarden op ladders in de zaaddrogerij in Enkhuizen, waar het allemaal begon, namen bezoekers even mee naar vervlogen tijden. Tegenwoordig is Syngenta een wereldspeler met meer dan 28.000 medewerkers in meer dan 90 landen. De regen en storm leken de week vooraf wat roet over het 'feest' te gooien maar door vereende inspanningen lukte het om de gewassen er mooi bij te laten staan op de verschillende demovelden.


Marie Legrendre, Joop Hof en Brigitte van der Steen van Syngenta

De historie was ter illustratie. Voor zaadproducenten en -ontwikkelaars is de toekomst belangrijk. Met het doel telers steeds beter te ondersteunen bij de afzet van hun producten in de markt had Syngenta machinebouwer Sweere uitgenodigd om een demonstratie te geven van de Floreto, een machine voor het ontkernen van broccoli en bloemkool waarbij de roosjes vrijkomen. Syngenta's focus ligt bij de telers maar voor de toekomst worden contacten met ketenpartners steeds belangrijker, vertelt Marie Legendre van Syngenta. Syngenta zoekt actief naar toegevoegde waarde van producten. Dat was te zien in de koeling met diverse convenience producten. Verrassende kleurcombinaties van bloemkoolrassen en in zakjes en bekers en natuurlijk kleurrijke tomatenrassen. Marie: "De open dagen zijn een periode om te inspireren, te netwerken en contacten te leggen."


Storidor is marktleider in witte kool en heeft goede bewaareigenschappen

De brassica's zijn een belangrijke productgroep voor Syngenta. In witte kool licht Syngenta het ras Prodikos uit, een ras dat evenals Zenon en Storidor voldoet aan de wensen van de snijderijen. Prodikos is tijdens en na de bewaring iets groener dan Zenon en Storidor. Voor sommige snijderijen is dit een unieke en onderscheidende eigenschap. Prodikos is lang bewaarbaar.
Nog langer te bewaren is Storidor, een ras dat binnen 3 jaar marktleider werd in het Hollandse bewaarsegment. Storidor bleek dit jaar tot en met augustus bewaarbaar. Dat gecombineerd met zijn productiviteit en uniformiteit maakt Storidor tot het paradepaardje van Syngenta.


Sluitkoolspecialist van Syngenta Cees Allaart presenteert high potential ALbounor, koolsla

Koolsla is een nieuw type kool gepositioneerd tussen kool en ijsbergsla. Koolsla onderscheidt zich in smaak, bewerkbaarheid en bewaarbaarheid. Koolsla kan van vroeg tot laat worden geplant en heeft korte groeidagen, ca 70 dagen, en heeft een groter oogstvenster dan ijsbergsla.


Diverse kleuren bloemkool

Bloemkool hoeft van Syngenta niet meer hagelwit te zijn. Ze is op zoek gegaan naar kleur en komt met drie kleurvarianten op de markt: Flame Star (oranje), Depurple (licht paars) en SGC8001 (licht groen). Kleurenbloemkool is vooral geschikt voor het salade segment maar ook als snack (de gekleurde roosjes lagen in het voorbeeld koelschap van Syngenta). Kleuren kunnen tijdens het koken veranderen of uitspoelen. Daarom is de aanbevolen bereidingswijze voor gekleurde bloemkool stomen en bakken.

Ontwikkelingen binnen een belangrijk gewas als ijssla staan ook niet stil. Icewave is naast Icecircle een nieuwe ijsbergsla introductie van Syngenta. Icewave is een zomerras die afgelopen seizoen uitgebreid, op grote schaal, is getest. Uit deze testen bleek dat Icewave onder warme omstandigheden goed in de maat blijft (10 in een box) en onder zeer natte omstandigheden, door zijn zeer goede wortelgestel, fier overeind blijft en weinig last van o.a. Pythium heeft. Hiervan komen er volgend jaar op grotere schaal te staan in Nederland.


Icewave is groen van binnen en groeit compact

Een wandeling rondom het demoveld met spruitkoolrassen werd een interessante tijdreis. Oude rassen waar allang afscheid van is genomen, mochten toch weer eens uitgroeien. "Het zijn de golden oldies", vertelt veldexpert Celine Denys. " Vroeger selecteerden telers de beste planten uit en veredelaars zijn daarmee verder gegaan."
Succesvol spruiten telen is best lastig en er zijn veel rassen met specifieke eigenschappen ontwikkeld. Rassenkeuze is een belangrijke factor, maar ook grondsoort, plantdatum, plantafstand en periode. Een teler wil de juiste match tussen oogst en afzet hebben. Dat verschilt per land en per afzetkanaal. Voor de Belgische markt gaat het hoofdzakelijk voor diepvriesspruiten (de kleine soorten), voor Nederland en Duitsland gaat het om de versmarkt.
Syngenta helpt bij het opzetten van een goede teeltplanning en heeft veel keuze in rassen; van vroeg tot laat en voor alle gewenste sorteringen en markten. Abacus en Albarus blijven twee zeer betrouwbare standaardrassen in het begin en op einde van de teelt. Cobelius en Martinus zijn de twee rassen voor de B-markt met als grote voordeel hun sterke veldhoudbaarheid. Ze kunnen even blijven staan op het veld zonder snel te verouderen en leveren spruitjes met goede houdbaarheid.


Golden oldies van spruitrassen

Groene spruitjes zijn populair door hun gezondheidseigenschappen, maar paarse spruitjes zijn nog gezonder door het hoger gehalte aan de paars gekleurde anthocyanines, antioxidanten. De paarse spruit heeft een milde smaak en past bij de moderne consument die op zoek is naar nieuwe en gezonde groenten die zich prima lenen voor een snelle en gemakkelijke bereidingswijzen zoals grillen, stomen of wokken.
Samen met afzetorganisatie Van Nature organiseren ze bij spruitenteler Eelco van Putten een Paarse Spruiten Experience op 31 oktober. Foodbloggers en media zijn uitgenodigd om o.a. spruiten te plukken en inspiratie op te doen en hun ervaringen met hun volgers en lezers te delen. Binnen het segment spruiten beschikt Syngenta over Frisetta specialiteiten: een kruising van boerenkool en spruitkool. Deze soorten bevatten ook anthocyanen.


Anthocyaan in de paarse spruit


Het koelschap van Syngenta


Gesneden bloemkool in de kleuren wit en paars


Floreta voor het snijden van broccoli en bloemkool

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.