Wortelen en aardappelen staan wereldwijd in de belangstelling

Open veld dagen Bejo trekken veel bezoekers

Tholen – De open dagen van Bejo Zaden zijn succesvol verlopen en trokken zeer veel bezoekers vanuit de hele wereld. Het wortelsymposium sprong eruit. Dit trok ruim 500 bezoekers en werd daarom verspreid over twee dagen gehouden. Wortelen hebben de potentie om verder te groeien in het snackassortiment en Bejo ontwikkelt daarvoor speciale smaakvolle en kleurrijke rassen. Ook de aardappel variëteit Oliver F1 die direct uit zaad in een seizoen geteeld kan worden kon op enorm veel belangstellenden rekenen. Deze aardappel is vooral geschikt voor kleine boerenbedrijven in Afrika, Azië en Centraal-Amerika.


Entree van de Bejo-demovelden

Het vertrouwde Bejo assortiment met de nieuwste ontwikkelingen daarin waren natuurlijk vertegenwoordigd op de demovelden. Bejo presenteerde daar variëteiten in sla (regulier en biologisch). Nieuw dit jaar was de demo van vruchtgroenten uit de kas. Bejo presenteerde daar courgettes, augurken, tomaten en pepers. Bejo demonstreerde er ook hun bijenteelt en onderzoeksprogramma, essentieel voor zaadproductie.


Presentatie van uienrassen

Bio-innovaties
Bejo bouwt aan verdere uitbreiding van hun bio-assortiment. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Hylander een zaaiui variëteit dat veel biotelers afnemen. Nu heeft Bejo tevens Boga, het eerste meeldauwresistente plantuienrassen commercieel beschikbaar. Een ander sterk uienras is de Hysky, sterk tegen fusarium.


Boga en Red Sky zijn interessante rassen voor biotelers

Innovaties en opmerkelijke rassen
Nieuwe introducties of opmerkelijke rassen kregen speciale aandacht op de demovelden. In venkel heeft Bejo Dragon, een ras voor zowel voorjaars-, zomer- en herfstteelt. Een snelle groeier die ronde knollen geeft en dat afgelopen zomer aantoonde sterk tegen zomershot te zijn. Nieuw in rode kool is Davaro, een fijnere maat kool met goede kwaliteitseigenschappen voor de versmarkt. De maat ligt tussen den 1,5 en 3 kilogram met ongeveer 110 groeidagen.


Dragon geeft ronde knollen en is sterk tegen zomerschot

Delano is een innovatie voor broccoli voor de najaarsteelt. Het ras produceert vaste, ronde schermen met fijne (bloem)knoppen en heeft een goede houdbaarheid inde opslag.


Delano heeft goede bewaareigenschappen

Spruiten zijn traditioneel een belangrijke markt voor Bejo. Ze hebben zowel voor de versmarkt als voor de verwerking rassen ontwikkeld. Een opmerkelijk goed ras voor de late oogst is Hemera, winterhard en te oogsten vanaf december tot en met maart.


Spruiten zijn een belangrijk gewas voor Bejo

Bejo blijft aandacht geven aan haar concepten, de verse ui Delicioni, de Coolwrap en koolrabi soorten. Koolrabi is vooral in Duitsland erg populair. Konan is het meest smaakvolle ras, Kossak is meer geschikt voor de industrie en Kolibri is een paarse soort. Deze koolrabi variëteiten zijn ook beschikbaar als biologische zaden. Een nieuwer concept is Krunchelly, stick van selderij. De rassen Balada en Jive zijn speciaal ontwikkeld voor deze markt, smaakvolle rassen met lange uniforme stelen waaruit een aantal sticks gesneden kunnen worden.


Presentatie van belangrijke gewassen: wortelen en spruiten

Wortelen zijn een van de belangrijkste gewassen voor Bejo. Niet voor niets wijden ze er een symposium aan. Zowel voor de verse markt als industrie zijn er rassen en specialiteiten beschikbaar. Mokum groeit aan populariteit vertelde Danielle Bruin. Het is een veelzijdig ras. Het is het vroegste bospeenras en ook geschikt voor A-peen, waspeen en fijne industriepeen. De zoete smaak maakt zorgt ervoor dat het ras potentie heeft als snackpeen.


Konan en de koolrabisticks

Afgelopen jaar introduceerde Bejo B-Mox, een formule dat het jonge gewas extra stimulans geeft in de beginperiode. Het maakt de plant weerbaarder en kan zich daardoor beter ontwikkelen. Robert Schilder vertelt: "De formule helpt de planten al vroeg in het groeistadium bij de ontwikkeling van een goed wortelstelsel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van met als resultaat een gezonder gewas en een betere opbrengst. Een hogere pack-out tot 10% is niet uitzonderlijk geweest. Dat zijn echt mooie resultaten en ik ben blij dat we onze klanten hiermee verder kunnen helpen in de verbetering van oogsten en beheersing van bedrijfsrisico's".


Wortelrassen zijn beschikbaar met B-Mox

B-Mox wordt altijd toegepast in combinatie met priming en is momenteel beschikbaar in de gewassen wortel, wortelpeterselie en stengelui. B-Mox is dit seizoen ook voor biologische zaden beschikbaar.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.