Kamp houdt vast aan uitstel zuivering kaswater

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is niet van plan het uitstel voor de waterzuivering van collectieven in de glastuinbouw te verkorten.

Dat liet hij donderdag weten tijdens het Tweede Kamerdebat over landbouwpesticiden die schadelijk zijn voor bijen. GroenLinks diende tijdens het debat een motie in waarin wordt gevraagd het uitstel te verkorten van 1 januari 2021 naar 1 januari 2019. De partij ziet geen reden voor zo'n lang tijdsbestek en vreest dat er zo toch nog te grote emissies van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen.

De glastuinbouw heeft vanaf 2018 een zuiveringsplicht. Bedrijven moeten dan hun afvalwater voor 95 procent zuiveren op gewasbeschermingsmiddelen en voor 99,5 procent op imidacloprid.

Tuinders die individueel zuiveren moeten al vanaf 1 januari 2018 aan die plicht voldoen. Glastuinbouwbedrijven die de zuivering collectief oppakken, kunnen maximaal tot 1 januari 2021 uitstel krijgen.

Kamp wil niet tornen aan de afspraak met de sector. Het bevoegd gezag bij waterzuivering - gemeentes en waterschappen - verleent dit uitstel. Volgens de minister houdt dat niet automatisch in dat alle collectieve initiatieven voor zuivering het maximale uitstel van drie jaar krijgen. De waterzuiveringscollectieven moeten wel uiterlijk aan het eind van dit jaar een businessplan voor de zuivering klaar hebben.

Lees meer op Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.