"Lage tomaten- en paprikaprijzen kunnen Australische telers ruïneren"

Hoewel de klant voordeel heeft van de recente prijsdaling van paprika's en tomaten in Australië, is de reden daarvoor niet bepaald positief.

Deze goedkopere groenten zijn het gevolg van de zware klap die tropische cycloon ´Debbie´ de branche zes maanden geleden toebracht, die nog werd versterkt door een reeks andere factoren. Dit alles leidde tot de huidige situatie, die Australië al miljarden heeft gekost. De problemen begonnen al voordat Debbie de regio Whitsundays teisterde toen telers in de buurt van de rampzone extra gewassen begonnen te planten om eventuele tekorten tegen te gaan, aldus paprikateler en voorzitter van de Bowen Gumlu Growers Association Carl Walker.
 
De telers waarvan de zaailingen door de cycloon werden vernietigd, begonnen toen ook extra te planten. Dit alles, in combinatie met een ongewoon milde winter en vroege lente, leidde tot "een vicieuze cyclus van overproductie." De prijzen van paprika's en tomaten daalden dramatisch, en elke week worden nog steeds duizenden stuks groenten te veel geproduceerd voor de binnenlandse markt.
"Sommige mensen die ik ken zullen miljoenen dollars verliezen," zei Walker. "We hebben onze kosten niet afgedekt. Als we geen 2 dollar (1,33 euro) kunnen krijgen voor een kilo paprika's, gaan we failliet. Al deze zaken hebben hun effecten. Het kan niet door blijven gaan. Niemand verdient nog iets. Het is het ergste wat de branche kon overkomen."

Tomaten zagen een initiële prijsstijging toen de cycloon plaatsvond, waarna de prijs in augustus 2017 instortte, dalend naar slechts 13,65 dollar (9,07 euro) per 10 kg. Dat was in augustus 2016 nog 24,46 dollar (16,25 euro), aldus senior analist Matt Ough van Ag Answers Rural Bank. Paprika's stegen eerst ook een beetje in prijs, voordat deze daalde naar slechts 12,50 dollar (8,30 euro) per 8 kg in juli en augustus, tegenover 23,71 dollar (15,76 euro) in augustus 2016.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.