Voorbeschouwing Kees Havenaar (Frutas Luna) op Spaans kasgroentenseizoen:

"Uitbreiding Spaanse paprika's, virusdruk in courgettes en kleiner areaal tomaten"

Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen staat weer op punt van beginnen. "Voorbeschouwen is altijd moeilijk, maar ik geef een overzicht wat ik in de wandelgangen hoor", steekt Kees Havenaar van Frutas Luna van wal."De geluiden zijn dat het paprika-areaal met 5% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar en die uitbreiding is verdeeld over de kleuren rood en geel. Wederom zullen er dus meer paprika's komen en gecombineerd met een goede zetting zal dat voor een goed aanbod zorgen", vertelt Kees. "Toch denk ik dat dit geen problemen gaat geven, omdat Israël steeds minder naar Europa stuurt, waardoor Spanje nagenoeg alleen op de markt is. Natuurlijk zullen er best wat Marokkaanse, Griekse of Turkse paprika's 'rondvliegen', maar daar zit ik niet over in."

"Wat ik wel een beetje verontrustend vind, is het toegenomen areaal rode zoete puntpaprika's, in dit geval de echte Palermo's. De geluiden zijn dat er dit seizoen 13% meer van gaat komen, dus ik vermoed dat het in december een moeizaam verhaal gaat worden. Gelukkig hebben we hiermee de laatste jaren met onze merken Luna en Kings een goede basis gelegd, dus wij bijten ons hier wel doorheen", vervolgt Kees."Komkommers dan, hiervan is het areaal hetzelfde gebleven voor de late komkommers. Vroege komkommers zijn er wel minder en dat is maar goed ook, want je wordt niet vrolijk van de huidige prijzen. Maar goed, we weten dat deze maand nooit goed is, tenzij het in Nederland al koud en donker is", vertelt Kees. "Het areaal courgettes is gelijk aan vorig jaar, maar de productie is wel vijftien dagen later. Daarbij is er veel virusdruk - dat wordt echt een probleem - en daardoor zijn er superprijzen op het moment."

"Het tomatenareaal lijkt steeds kleiner te worden. Er zijn veel problemen met virussen en elk jaar wordt er minder aangeplant. Dit zou weleens het 'stiefkindje' kunnen worden", zegt Kees. "Voor aubergines zijn momenteel de aantallen iets minder dan vorig jaar om deze tijd, maar dat is snel over en ik heb het idee dat hiervan iets meer hectares staan."

"Al met al zijn er hier en daar weer wat verschuivingen. We zien het wel. We weten allemaal heel goed dat we hier erg afhankelijk zijn van het weer. Een weekje regen met daarna koude dagen en alles staat qua groei stil en de prijzen vliegen weer omhoog", vertelt Kees. "Wij bij Frutas Luna hebben er in ieder geval weer zin. We hebben het sales team uitgebreid met Adolfo voor onder andere de Franse klanten en Joey voor ondersteuning en biohandel."

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna import/export S.L.
Avenida Sabinal 253
04740 Roquetas de Mar (Almería)
Tel: 0034-950178653
Mov: 0034-670916286
Mov: 0031-615873653
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.