Finse komkommerteler stapt over op nichegewassen

Als het telen van komkommers geen uitdaging meer is, kun je altijd nog moeilijkere gewassen overwegen zoals eetbare bloemen en kruisbloemen. Dat dachten Finse telers Pirjo en Tapio Mönkkönen van het bedrijf Kotipelto in 2009 toen ze de komkommerteelt vaarwel zeiden.

Door zich op culinaire kruiden, eetbare bloemen, speciale slasoorten en smakelijke kruisbloemgewassen te richten, begonnen de telers een nicheproduct aan te bieden dat door diverse topchefs en restaurants wordt gewaardeerd.

Om hun productie te optimaliseren, zijn de telers met Sybimar samen gaan werken voor de huur van een kassencomplex op een viskwekerij. Sybimar is een bedrijf dat gespecialiseerd is in gesloten circulaire voedselproductieconcepten en dan vooral de viskweek. Het bedrijf maakt gebruik van biomassa als energiebron om vissen te kweken en verhuurt nu een kassencomplex aan de Mönkkönens.


Foto van de Sybimar website.

Om met de productie bij Sybimar te beginnen zijn er deze herfst LED's geïnstalleerd van de Finse fabrikant Netled om de gewassen van een aangepast lichtrecept te voorzien om een breed scala scheuten te kweken om aan de klantenbehoeften te kunnen voldoen.

Door de verbinding van de viskwekerij en de gewassenteelt creëren de bedrijven een optimaal circulair systeem. Pirjo Mönkkönen: "Voor de biologische teelt gebruiken we biologische meststoffen en grond. Door de CO2-en restwarmte van de viskweek te gebruiken is er minder CO2-uitstoot. Ecologische oplossingen zijn erg belangrijk voor ons. Daarom wilden we ook in LED-licht investeren. Op deze manier zijn we een voorloper op het gebied van ecologische meststoffen, grond, verwarming en het minimaliseren van het energiegebruik." 


Foto van de instagram pagina van Kotipellon Puutarha Mimis. 

Voor meer informatie over Kotipelto, klik op www.mimis.fi/en
Voor meer informatie over Netled: 

Netled
Johanna KiviojaPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.