Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wisselend prijsbeeld op de energiemarkten"

De prijzen TTF-gas en OTC-elektra waren de afgelopen week behoorlijk in beweging. Oorzaken waren wisselende grondstofprijzen, stijgende vraag en voortdurende onzekerheid over aanvoer-vraag verhoudingen de komende wintermaanden.



Ook de uitslag van de Duitse verkiezingen speelde een rol. Er worden stevige onderhandelingen verwacht over de toekomst van de energievoorziening nu de CDU zetels inlevert. Mede daardoor schoten de OTC-elektraprijzen op maandag 25 september omhoog om daarna weer omlaag te corrigeren. Ze werden daarbij geholpen door lagere steenkool en CO2-prijzen.

Bij TTF-gas heerste hetzelfde beeld. De langetermijnprijzen volgden de olie- en steenkoolprijs, terwijl bij de korte termijn de verhouding tussen vraag en aanbod voor de bewegingen zorgde. Verder was er nieuws dat gasopslag Norg, na een gerechtelijke procedure, een eerder geplande uitbreiding heeft teruggedraaid. De markt hield al rekening met 1 miljard m3 extra in opslag (6 in plaats van 5 miljard m3). Dit gaf begin week 39 de nodige onrust en stijgende prijzen.

De spotprijzen elektra stegen. Minder wind, verlengd onderhoud en uitgevallen centrales drukten het aanbod. Dit had ook effect op de onbalans, die regelmatig omhoog piekte.



Korte termijn
Vooruitzichten op beter weer en einde van onderhoud zorgde eind week 38 voor dalende kortetermijngasprijzen. Begin week 39 keerde die beweging echter. De vraag liep op, zowel voor binnenlands gebruik (industrie en gasopslagen) als voor export. Ook het nieuws over gasopslag Norg (terugdraaien van de uitbreiding van 5 naar 6 miljard m3) gaf de winterprijzen weer een zetje omhoog.

De APX-prijzen stegen de afgelopen week verder. Dit werd veroorzaakt door minder aanbod van windproductie en minder beschikbare capaciteit van de centrales (Maasvlakte, Hemweg en Eemshaven). Ook de prijzen in de omringende landen zijn hoger. Met name die in Duitsland hebben, door de marktkoppeling, direct invloed op onze prijzen. De peakprijzen stegen naar gemiddeld 50-55 euro/MWh en de offpeak-prijzen waren de laatste dagen gemiddeld boven de 40 euro/MWh. Onbalans lag doorgaans rond tot iets onder de APX. Wel piekte hij regelmatig omhoog door de krappere centralecapaciteit en wisselende windproductie.

De WKK dagsparkspread steeg verder door de hogere APX-peakprijzen. Hij is nu tussen de 20-25 euro/MWh.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen daalden juist iets naar rond de 23 euro/MWh door tegengestelde bewegingen van elektra (iets omlaag) en gas (iets omhoog).

Lange termijn
Veel beweging bij de OTC-prijzen elektra lange termijn de afgelopen week. De laatste dagen daalden de steenkool- en CO2-prijzen weer (respectievelijk naar onder de 81 dollar/ton en 6,9 euro/ton). De elektraprijzen lopen daar achter aan.

TTF-gas beweegt veel minder. Een hogere olieprijs (boven de 58 dollar/vat) werd voor een deel gecompenseerd door een zwakkere euro (van 1,20 naar 1,17 dollar/euro).

De WKK sparkspread 2018 daalde met ca. 0,5 euro naar 18,5 euro/MWh door de lagere peakprijs elektra. Bij gascentrales hetzelfde verhaal. De cleansparkspread daalde naar iets boven de 7 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales handhaafde zich rond de 10,5 euro/MWh omdat zowel de elektra- als de steenkoolprijs omlaag is.

Visie
De marktverwachting voor kortetermijngas wijzigen we van stabiel naar onzeker. Belangrijkste reden is de start van het nieuwe gasjaar op 1 oktober. In aanloop daarop zien we vaak prijsbewegingen door handelaren die op het laatste moment hun posities nog op orde willen krijgen. Voor de komende periode is de marktverwachting omhoog gericht. Er zijn veel onzekerheden zoals de steenkoolprijsontwikkeling, gasvraag voor elektraproductie komende winter, beschikbaarheid Franse kerncentrale en de LNG-aanvoer. Ook is het spannend of de gasopslagen op tijd op winterniveau zullen zijn, met name als het koud wordt.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Afgelopen week stegen de APX-prijzen nog, maar voor de komende week wordt er meer windproductie verwacht. Dinsdag 3 oktober is een Duitse feestdag (dag van de Duitse Eenheid), met lage verwachte prijzen voor begin week 40. Daarnaast komen er een aantal centrales in Nederland terug in productie (Hemweg en Eemshaven).

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De daling van de laatste dagen is een correctie op de eerdere stijging. De grondstofprijzen van olie, steenkool en CO2-rechten zijn de belangrijkste drivers. Er zijn geen aanwijzingen dat deze fors zullen gaan bewegen de komende week.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: