Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw gemeentehuis Westland officieel geopend

Een maand na de ingebruikname is op 27 september jl. het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Westland officieel geopend. In het bijzijn van genodigden verrichtten Dik Wessels, directeur Piet van Hoeven van consortium De Groene Schakel, wethouder Bram Meijer en burgemeester Sjaak van der Tak de openingshandeling.



Het nieuwe gemeentehuis ligt aan de Verdilaan in Naaldwijk. Aan de Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk is het kantoorgebouw voor medewerkers gesitueerd. Op 18 mei 2016 werd van beide panden de eerste paal de grond in gedraaid. Dertien maanden later ontving wethouder Meijer, die verantwoordelijk was voor de nieuwbouw, de sleutels, waarna de gemeente kon gaan proefdraaien. De gemeente heeft een Design, Build, Maintain, Finance en Operate (DBFMO)-contract voor de duur van 25 jaar met consortium De Groene Schakel. Het consortium bestaat uit de VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Westlandse bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn Priva, Schwagermann en Elektravon.

Duurzaam
De nieuwe gebouwen hebben honderden zonnepanelen en een duurzame klimaatinstallatie met een PCM-buffer (warmte- en koudeopslag), waardoor ze CO2-neutraal zijn. Het gemeentehuis aan de Verdilaan biedt onderdak aan de publieksbalie, het historisch archief, de raadzaal en 130 werkplekken en heeft een oppervlakte van 5.280 m2. Het kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad heeft 397 werkplekken op een oppervlakte van 5.660 m2. Beide panden hebben gevels die geheel van glas zijn.

"Westland heeft het gemeentehuis gekregen dat bij haar past", aldus burgemeester Sjaak van der Tak in zijn toespraak tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin het gemeentehuis officieel in gebruik genomen werd. "Dit huis vertelt het verhaal van Westland, op een Westlandse manier: wars van poeha, gericht op innovatie, transparantie en duurzaamheid."

Letters
Als onderdeel van de opening werden naast het gemeentehuis grote letters WEstland onthuld (2,20 meter hoog), waarbij de letters WE groen en de overige letters wit zijn. "Deze letters staan symbool voor het wij-gevoel in Westland", lichtte wethouder Meijer toe. "Voor saamhorigheid en samenwerking. Zoals de samenwerking tussen de gemeente en consortium De Groene Schakel, waarin ook Westlandse bedrijven deelnemen. Het is dankzij deze goede samenwerking dat de nieuwe panden snel gerealiseerd zijn."

De locaties van de oude gemeentekantoren in Naaldwijk, Monster, 's-Gravenzande en Wateringen worden herontwikkeld.

Historie aanbesteding
In december 2012 nam de gemeenteraad van Westland het besluit om in Naaldwijk een gemeentehuis aan de Verdilaan en een kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad te bouwen. Een klein jaar later, in oktober 2013, werd besloten hiervoor een DBFMO-aanbesteding uit te voeren. De keuze voor DBFMO houdt in dat in één aanbesteding het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening (catering, beveiliging en schoonmaak) worden uitbesteed aan één partij en niet, zoals bij een traditionele aanbesteding, aan meerdere afzonderlijke partijen. In augustus 2015 werd de opdracht om het nieuwe gemeentehuis te bouwen gegund aan consortium De Groene Schakel. 
Publicatiedatum: