
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe hydraulische hydrokar gaat binnenkort met loonwerker de kas in
- "Absolute vochtgehalte, een onmisbaar instrument in de klimaatregeling"
- Crisisupdate: 'Wintersportprobleem' treft ook energiemarkt
- Telers naar Brussel voor glastuinbouwlobby over gewasbescherming
- Amerikaanse startup Upward Farms stopt alle vertical farmingactiviteiten
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Peter Van Den Branden uit Beveren
"De bloemkool beslist wanneer wij het veld opgaan om te oogsten"
fotograaf: Marc-Pieter Devos
Peter komt uit een familie van boeren en telers en het lag voor de hand dat hij in hun voetsporen zou treden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met vee, akkers en groenten. Peter volgde een Bachelor opleiding bio- en agrotechnologie. Toen hij stage moest lopen, koos hij voor een grote teler van bloemkolen. Waarom? Peter: "De man was zeer modern bezig. Hij gebruikte nieuwe technieken en had de nieuwste landbouwmachines. De stage was boeiend, maar de meeste tijd stonden we op het veld om bloemkolen te oogsten. Van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Ik kon op het laatst geen bloemkool meer zien en besloot nooit bloemkolen te telen."
Maar het liep anders. Peter: "In 2006 stapte ik mee in het bedrijf van mijn ouders die toen zo'n 35 hectare prei hadden. Omdat de preiprijs al een paar jaar in vrije val was en regen, vrieskou en overaanbod de teelt nog minder rendabel maakten, besloten we in 2010 om ook bloemkool te gaan telen. Onze zandgrond is er ideaal voor. (nadenkend) Makkelijk was het niet en je betaalt flink wat leergeld."
De teelt
De traktor rijdt met de transportband en de verpakkingswagen aan een slakkengangetje naast het veld. Peter en zijn mannen speuren de aanplant af naar oogstrijpe bloemkolen. Regelmatig knakken ze de bladeren van bloemkolen en vouwen ze over de bloemknop. Peter: "Deze bloemkolen zijn bijna groot genoeg, maar hebben nog niet de perfecte 'overmaat' van 27 cm. Dat is van onderste punt van de bloem aan de ene kant tot de onderste punt aan de andere kant gemeten. Door de bladeren er bovenop te leggen beschermen we ze tegen het zonlicht zodat ze mooi hagelwit en vast van structuur blijven. Ik wil immers enkel met klasse 1 bloemkolen naar de veiling!
Bloemkool bevat veel water waardoor ze zeer gevoelig is voor beschadiging, daarom laten we de bladeren als beschermjasje aan de bloemkool om ze zo stevig en veilig - met z'n zessen - in bakken te verpakken. (lachend) Een bak bloemkolen moet je boven je hoofd kunnen omkeren en ze moeten stevig blijven zitten."
Bloemkool uit volle grond is er bij ons van half mei tot begin november. Peter: "Dit is het enige bloemkoolveld in een straal van 15 km. In zijn geheel is het 3 ha waarop 8 aanplanten per jaar komen. Vandaag snijden we goed de helft, een deel is al volledig geoogst en op een ander deel staan nieuwe aanplanten (wijst naar een deel van het perceel met netten). De kleine bloemkoolplantjes halen we bij een gespecialiseerde kweker. De eerste plantjes gaan half februari in de grond en na ca. 12 weken kunnen we een eerste keer oogsten. Maar, het is niet omdat alle planten samen geplant werden dat ze ook samen bloemkool worden! (kijkt rond zich) Dit is onze vierde rit over dit stuk en er zullen er zeker nog 4 volgen. Eenmaal alle kolen geoogst, wordt het groen dat nog op het veld staat ingereden als groenbemester."
De netten over de jonge plantjes moeten de houtduiven, die ook wel een bloemkooltje lusten, weghouden. Maar is er ook niet de koolvlieg? Peter: "Koolvliegjes lusten vooral de wortels van de jonge plantjes. Door een granulaat toe te voegen aan het potje van de jonge plantjes, beschermen we de kooltjes. Een belangrijker probleem is knolvoet, een schimmel die in de grond zit en kleine knolletjes veroorzaakt aan de voet van de plant. Gevolg: de plant verslenst. Om dit tegen te gaan, werken we enkel met knolvoetresistente rassen. Bijkomend voordeel is dat we jaarlijks op hetzelfde perceel kunnen planten."
Van het veld naar de veiling
We zijn twee uur verder als de laatste bakken zorgvuldig gevuld worden. Tijd om de oogst naar de hoeve te brengen waarna ze naar veiling BelOrta vertrekken om er morgen te worden verkocht. "Verser kan je ze niet kopen! Als groenteteler wil je de beste kwaliteit bieden en trots zijn op je producten. Dit is wat onze stiel echt inhoudt."
Voor meer informatie:
www.flandria.be
www.lava.be
www.belorta.be
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht