Piet Solleveld van VD Holland:

“Met Allrounder RZ minder werk”

Vorig jaar teelden ze nog rode paprika's. Dit teeltseizoen stapte VD Holland in Hoek van Holland over op geel. Teeltmanager Piet Solleveld volgt de prestaties van 8 hectare Allrounder RZ op de voet. "Wat ons vooral opvalt, is de vruchtkwaliteit en het arbeidsvriendelijke karakter van dit ras. Het gewaswerk is echt een verademing."VD Holland beschikt op drie locaties (Hoek van Holland, Andijk en Wervershoof) over moderne hoge kassen waar de onderneming rode en gele paprika's teelt. Het bedrijf is lid van telersvereniging PapriCo en coöperatie DOOR. Vanwege een tekort aan gele paprika's binnen de telersvereniging, plantte de vestiging in Hoek van Holland op 6 december Allrounder.

Ander klimaat
Solleveld: "We telen met een 3-stengelsysteem en een plantdichtheid van 6,9 stengels/m². Het eerste jaar geel, ja. We merkten wel wat verschillen met het rode ras van vorig seizoen. Vooral het klimaat is anders. Allrounder kan bijvoorbeeld in het voorjaar koeler geteeld worden. De voornacht en nanacht houden we iets lager. En we zullen volgende keer iets meer moeten schermen, denk ik. Wij zijn niet zo van het schermen, maar zijn 's zomers 2 weken in de neusrot gelopen. Hierna zijn we makkelijker gaan schermen en hebben we het middagklimaat wat milder gehouden. Mooie paprika's zijn het, ook nu aan het einde van de zomer. Vanuit de handel krijgen we goede reacties. Binnenrot en verkleuring hebben we dan ook niet gezien."

Open gewas
"Tot nu toe ligt de productie ietsje voor op vorig jaar. Allrounder is snel, dat is voor ons belangrijk. Met de gunstige ligging van onze locatie (vlakbij de kust) kunnen we die snelheid prima benutten. Het gemiddeld vruchtgewicht bleef best lang boven de 200 gram, nu zakt het richting de 180 gram. Daar valt nog wat te winnen. Allrounder heeft een redelijk generatief gewas dat we ook nog generatief gestuurd hebben. In deze kas krijgen we anders makkelijk te veel groei naar onze zin. Dat heeft goed uitgepakt. Het planttype van dit ras is echt heel fijn. Best lang, maar met minder blad. Het draait heel makkelijk en de vruchten hangen niet te ver bovenin. Dat is wel zo prettig werken."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.