"RZ UITGELICHT "Plumrassen verrassen met kleur en vorm"

De populariteit van 'miniplum' neemt snel toe. Met een breed assortiment aan rassen biedt Rijk Zwaan een zeer attractief assortiment. Ook nieuwkomers Maggino RZ (72-195 RZ) en Operino RZ (72-187 RZ) blijken waardevolle aanvullingen. Deze respectievelijk gele en peervormige plumtomaatjes laten in de proeven goede resultaten zien.In steeds meer winkelschappen duiken ze op: shakers of doosjes met een bonte verzameling snacktomaatjes. Zoet, sappig, knapperig en in alle vormen en kleuren. Onze veredelaars ontwikkelden twee nieuwe typen die zowel bij consument als teler in de smaak vallen.

Maggino RZ
Maggino staat al twee jaar in verschillende proeven. Het is de eerste gele plum met een zeer goede smaak. Opvallend pluspunt is de houdbaarheid: uit testen bleek dat een bewaartijd van 2-3 weken geen enkel probleem is voor dit ras. De hardheid en smaak blijven gedurende dit traject goed. Qua brix scoort Maggino jaarrond met waarden van minimaal 9,0.

Maggino heeft een vegetatieve inslag en past dus goed bij het klimaat van het hoofdras. Beiden dienen met diepe voornachten geteeld te worden. Door de wat vegetatieve inslag heeft het ras bij de aanvang van de teelt een wat lager vruchtgewicht. Gedurende het seizoen stijgt het vruchtgewicht naar 10-12 gram en blijft tot aan het einde van de teelt op niveau. Maggino maakt redelijk gemakkelijk splittrossen. Interessant is ook de vroege productie. Hierdoor kan het ras al vroeg gebruikt worden in de mengbeker. De gelijke vruchtvorm is een absolute meerwaarde in elke mix.

Operino RZ
De plumtomaatjes van Operino hebben de vorm van een fles, of is het toch meer een 'teardrop'? Wij hebben gekozen voor de benaming: peer. Vandaar ook de rasnaam Operino. Hoe dan ook, zijn speciale vorm zorgt voor een unieke verschijning en maakt het ras zeer geschikt voor 'pick and mix' of medleymixen. Ook de kleur is bijzonder. De vruchten zijn tweekleurig, de flessenhals is geel en de onderkant is meer groen-geel van kleur. Tenslotte scoort dit ras goed op houdbaarheid en heeft een verrassende smaak. Qua teelt heeft Operino een generatieve inslag. In de zomer is het daarom wenselijk om voldoende groei en stengels aan te houden. Uit de proeven blijkt een acceptabele totaalproductie.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.