Aad van Dijk, The Greenery

"Matig voorjaar vruchtgroenten deels gecompenseerd door uitblijven zomerdip"

Tholen - Het eerste half jaar van het Nederlandse vruchtgroentenseizoen zit er inmiddels op. Tijd om de balans op te maken met product manager vruchtgroente Aad van Dijk van The Greenery. "Vooralsnog is het een heel normaal jaar zonder al te grote uitschieters. Het seizoen kenmerkt zich door hele goede prijzen in het vroege seizoen voor de belichte teelt, gevolgd door een heel matig voorjaar, waarna we in de zomer niet de dip kregen die we andere jaren weleens hadden. De herfst zal voor veel producten uit wijzen of er dit jaar geld verdiend wordt. Her en der arriveert weliswaar het eerste Spaanse product, maar daar hoeven we niet zenuwachtig van te worden. Pas medio oktober komen er grotere volumes onze kant op."Tomaten
"De tomaten hebben na de natte en koude winter in Spanje, waardoor de productbeschikbaarheid een probleem was, een prima belicht seizoen achter de rug. Daar hebben de belichte telers van kunnen profiteren. De uitbreiding in de belichte teelt zal naar verwachting ook verder doorzetten. Voor de onbelichte teelt was het daarentegen een heel moeilijk voorjaar en van primeurprijzen was er al helemaal geen sprake. Gelukkig zijn de zomerprijzen minder ver weggezakt en dat heeft het voorjaar deels gecompenseerd. Voor de komende weken zijn de vooruitzichten redelijk goed, waardoor we kunnen spreken van een redelijk normaal tomatenjaar", vertelt Aad. "Uitzondering hierop zijn de losse tomaten, die je eigenlijk steeds meer als specialtyteelt kunt zien, waarbij absoluut maatwerk is vereist. Productielanden in Noord-Afrika en Polen kloppen steeds harder aan de deur met vleestomaten op onze bestaande afzetmarkten."

Courgettes / komkommers
"Voor de Hollandse groene courgette is het een heel moeizaam half jaar geweest, voornamelijk als gevolg van de sterkere positie van het Spaanse product. Spanje kan kwalitatief steeds beter mee met het Nederlandse product en is jaarrond op de markt aanwezig, waardoor het Hollandse seizoen steeds meer in het gedrang komt. Zeker op momenten zonder extreem weer in Europa wordt het daarom steeds lastiger voor de Hollandse courgettetelers om hun positie te handhaven", vertelt Aad. "Voor komkommers was het, net als in de tomaten, voor de belichte telers een superseizoen. Men heeft vol kunnen profiteren van de vraag in het goede seizoen. Voor de onbelichte telers is het een normaal jaar geworden, waarbij de telers die de kwaliteit en producties hadden wel hun rendement konden maken."

Paprika's / aubergines / pepers
"Voor paprika's is het tot nu toe een gewoon, stabiel jaar geweest. De druk zat hem dit jaar met name op de gele paprika's, die na een forse uitbreiding moeite had om een prijs te maken", vervolgt de product manager. "De aubergines hadden een hele moeilijke start, wat je vaak ziet als Spanje nog aan de markt is. Maar op het moment dat Spanje van de markt was, gingen ook de prijzen in de lift, waardoor het voor de auberginetelers tot op heden een goed jaar is. Ook bij de Hollandse pepers zien we dat ondanks een forse uitbreiding het laatste jaar de prijzen op peil zijn gebleven."

www.thegreenery.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.