Nieuwe zweeflvieg voor paprika- en aubergine

Sphaerophoria rueppellii is een zweefvlieg die zich voedt met verschillende soorten bladluis, maar ook overleeft op andere prooien zoals trips, spint en wittevlieg. Vanaf nu verkrijgbaar bij Biopol Natural.Sphaerophoria rueppellii
Sphaerophoria rueppellii is een zweefvlieg. Een zweefvlieg is een middelgroot insect met een opvallende geel-zwarte lichaamstekening, waardoor hij op een wesp lijkt. Zweefvliegen zijn van wespen te onderscheiden door hun typische zwevende manier van vliegen. Ze steken niet.

Volwassen zweefvliegen voeden zich met pollen en nectar, terwijl de larven vraatzuchtige predatoren zijn. De larve voedt zich met verschillende soorten bladluis tot wel 200 prooien per cyclus. Bovendien kunnen ze ook overleven op andere prooien zoals trips, spint en witte vlieg.

Levenscyclus en werkzaamheid
De ovale eieren van de Sphaerophoria rueppellii hebben een witte tot grijze kleur en een cyclus van 3 dagen*. De groene larven hebben een cyclus van 8 tot 9 dagen*. De druppelvormige poppen hebben een groene tot bruine kleur en een cyclus van 5 tot 6 dagen*. Een volwassen vrouwtje legt 15 tot 20 eieren per dag en heeft een gemiddelde levensduur van 21 dagen*. *Bij een gemiddelde temperatuur van 25 °C. De larve van de Sphaerophoria rueppellii kan tot zijn verpopping wel 200 bladluizen verorberen. Sphaerophoria rueppellii is actief bij een temperatuur van 12 tot 40 °C, met een optimum van 25 tot 35 °C. Tijdens de herfst, bij minder daglicht, kan de activiteit afnemen. Volwassen zweefvliegen kunnen droogte weerstaan, terwijl de larven een vochtig microklimaat nodig hebben om uitdroging te voorkomen.

De zweefvliegen zijn uiterst gevoelig voor het gebruik van chemische middelen. Daarom mogen gedurende minimaal zes weken voor het inzetten van zweefvliegen geen chemische middelen meer worden toegepast.

Inzetschema
Sphaerophoria rueppellii wordt onder andere ingezet in paprika- en auberginegewassen, maar kan eveneens gebruikt worden voor andere groenten, fruit, sierplanten en zelfs voor openbaar groen. De planten moeten wel nectar en stuifmeel voortbrengen als dagelijks voedsel voor de zweefvliegen. Sphaerophoria rueppellii bij voorkeur in de fles uitzetten, horizontaal, op een schaduwrijke, droge plaats of tussen het indraaitouw.

Verpakking
100ml (fles)
100 poppen

Het product bij voorkeur direct verwerken (bij levering zullen sommige volwassen exemplaren al direct uitkomen). Opslag maximaal 24 uur op een donkere plaats, bij 8 tot 10 ºC.

Voor meer informatie:
Biopol Natural
Nijverheidsweg 11
3251 LP Stellendam
Tel. +31(0)187-493422
Fax.+31(0)187-491269
info@biopol.nl
www.biopol.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven