Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit Maps: Nieuwe format om rijpheid te meten

Sinds jaar en dag passen fruittelers hun eigen methoden toe om te bepalen wanneer zij hun fruit kunnen oogsten. Een paar jaar geleden ontwikkelden ingenieurs en technici van Felix Instruments-Applied Food Science in samenwerking met de Universiteit van Queensland AustraliĆ« de 
F-750 Produce Quality Meter. "Dit instrument maakt het mogelijk om de rijpheid van fruit op niet-invasieve wijze te meten," legt Chelsea Gaya van Felix Instruments uit. Het apparaat werd in eerste instantie ontwikkeld voor mango's maar de F-750 Produce Quality Meter heeft nu een reeks modellen voor fruitsoorten als avocado's, appelen, druiven en kersen. 



Nieuwe app vult F-750 aan
Dit najaar heeft Felix Instruments de F-750 naar een nieuw niveau getild. Het bedrijf is de samenwerking met professor Kerry Walsh en zijn team van de Central Queensland University aangegaan om Fruit Maps te ontwikkelen: de eerste gratis app om de rijpheid van fruit te meten. Dit programma zet de gegevens van het instrument om in een visueel format dat eenvoudig te raadplegen is. Fruit Maps zal beschikbaar zijn voor alle F-750 Produce Quality Meter gebruikers.

Onderscheiden van de concurrent
"Het doel van Fruit Maps is het benaderen van oogstdata en -volumes tijdens de verschillende fases van de fruitontwikkeling (bloei, vruchtontwikkeling) omdat sommige beslissingen al genomen moeten worden voordat het fruit gezet is," legt Nicholas Anderson van de Central Queensland University uit. "De app werd ontwikkeld om telers te helpen bij de keuze van het oogstmoment," voegt Kerry Walsh er aan toe. "Dit is zeer nuttig in grootschalige bedrijven, die meerdere plantages in verschillende regio's hebben." Gaya vertelt dat als een teler de piek in de oogst nauwkeuriger kan bepalen het product de markt in betere conditie bereikt dat dat van zijn concurrent. Door water, hitte en bloeimomenten na te gaan, kunnen verliezen voorkomen worden waardoor de winstgevendheid toeneemt." De gegevens zijn ook nuttig zijn bij de communicatie met de markt, omdat ze vertrouwen in de kwaliteit van het fruit versterken."

Verzamelde gegevens zijn praktischer voor eindgebruiker
"Fruit Maps is het resultaat van een serie gesprekken over hoe de gegevens die de F-750 Produce Quality Meter verzamelt, omgezet zouden kunnen worden in informatie die praktischer is voor de eindgebruiker," legt Ryam Leurd uit, vertegenwoordiger van Felix Instruments. "We hebben het mangoseizoen in Darwin gebruikt om een beta-test uit te voeren om de basisfuncties te testen samen met Martina Matzner, manager van Acacia Hills Farm. Na de positieve reacties van Martina hebben we andere Australische mango- en avocadotelers benaderd die de F-750 gebruiken. We hebben het seizoen met tien bedrijven afgesloten die de rijping van hun fruit op deze wijze bijhielden.'

"Het systeem is zo ontworpen dat het zeer eenvoudig door telers te gebruiken is. Aanvankelijk moeten er veel gegevens ingevoerd worden. Dit zorgt voor een goede basis en meting van het specifieke gewas op basis waarvan de oogst zo nauwkeurig mogelijk voorspeld kan worden," licht Anderson toe. 

Telefoon app
Momenteel bevindt Fruit Maps zich in het laatste stadium van ontwikkeling en bestaat het als website waarop de bedrijven die aan de beta-testen meewerken kunnen inloggen. Felix Instruments hoopt op korte termijn ook een app voor de telefoon te kunnen ontwikkelen zodat telers de gegevens van de F-750 ook thuis, onderweg of op hun bedrijf realtime in kunnen zien.

Fruit Maps zal naar verwachting in 2018 internationaal verkrijgbaar zijn. "De groeiomstandigheden zullen per teler en gewas verschillen," legt Gaya uit. "Aangezien Fruit Maps een programma is dat gegevens van telers verzameld aan de hand van GPS-coƶrdinaten, zullen alle telers er baat bij hebben, ongeacht regio of gewas."



Onderstaand een demo van Fruit Maps:

Contact:
Chelsea Gaya
Felix Instruments
Tel: +1 (360)-833-8835

or 
Andrea Melnychenko 
Publicatiedatum: