Frankrijk: Moeilijke start wortel- en preiseizoen

Wortelvoorraden uit andere landen be├»nvloeden de afzet van de vroege wortelen. Door de hoge temperaturen in mei en juni waren zomergroenten bovendien populairder dan prei en wortelen. "De prijzen van wortelen en prei dalen al sinds het begin van het seizoen. Ze liggen lager dan de prijzen van vorig seizoen en veel lager dan het gemiddelde tussen 2012-2016 (-32% in juli)." 

Op 19 juni werd zelfs verklaard dat wortelen tot eind augustus in crisis zitten. Hoewel de prijzen ook nu nog 26% onder het vijf jaar gemiddelde liggen, zijn ze gemiddeld 0,6% hoger dan in juli 2017 en 1% hoger dan in augustus 2016. 

De prijzen van prei lagen aan het begin van het seizoen ook lager dan het gemiddelde in 2012-2016. Het ministerie van Landbouw heeft aangegeven dat de warme lente de plantengroei heeft bevorderd en dat de grote aantallen prei moeilijk te verkopen waren door de grote vraag naar zomergroenten. De export van prei is wel iets gegroeid.

In juli werd ook bekend gemaakt dat de prei in crisis verkeerde. Het aanbod nam af in augustus aan het eind van het vroege prei seizoen. In afwachting van de herfstoogst zijn de prijzen iets omhoog gegaan hoewel ze nog steeds 7% lager liggen dan het gemiddelde in 2012-2016 en 29% onder de prijs van augustus 2016. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.