Sjoerd van Adrichem uit Westdorpe:

“72-762 RZ week vroeger in productie”

Van Adrichem teelt dit seizoen 1 tralie, ongeveer 1.400 planten, 72-762 RZ. Hij plantte de proef op 1 december met een plantafstand van 1,86 planten/m². De eindafstand bedraagt 3,73 stengels/m². Het meer open karakter van de plant valt de teler op."Een proef is natuurlijk altijd afhankelijk van de keuzes die je maakt voor het hoofdras. Bij 72-762 RZ zien we dat de gebruikte onderstam iets te groeikrachtig uitvalt en ook de diepe ochtenddip hadden we achterwege kunnen laten. 72-762 RZ heeft namelijk iets meer troslengte nodig om ook die 6e vrucht plat aan de tros te krijgen. Qua productie komt hij opvallend goed mee en de kwaliteit is prima: de tomaten kleuren mooi rood, met een goede glans ook. Het vruchtgewicht werd van tevoren geschat op 140-145 gram, wij oogsten ze wel wat grover. Hij doet het gewoon goed. Wat voor ons ook belangrijk is, is de vroegheid. Toen we in week 12 een eerste voorzichtig rondje deden bij het hoofdras, konden we al volop mooie trossen knippen bij 72-762 RZ. Indien anders gestuurd, had hij al veel eerder in productie kunnen zijn."

"72-762 RZ houdt zijn bladvulling"
72-762 RZ kwam het voorjaar met gemak door bij Zadelaers Bogaerts Kwekerij in Naaldwijk. Ook gedurende de zomer kon de proef goed mee met het hoofdras. Maar zijn echte 'moment of truth' moet nog komen, benadrukt Vincent van Niel.Op 2 januari plantte Van Niel de nieuwkomer (eindafstand 3,5 stengels/m²). Half augustus is de teler goed te spreken over het ras. "72-762 RZ ligt een tros voor op het hoofdras en heeft er ook al eentje meer weg. Het viel ons op dat de plant veel makkelijker lost - zeker in het begin - en daardoor sneller zijn plantbelasting verlaagt en dus de bloeisnelheid verhoogt. Vaak zijn dit soort snelle rassen generatief. 72-762 RZ niet. Deze houdt zijn bladvulling en dat is zeker een interessant punt. Want hierdoor brandt het gewas hopelijk minder af naar het einde van de teelt toe. Maar goed, dat moet hij nu gaan bewijzen. De kwaliteit is prima, de tomaten zijn wel iets minder grof dan het hoofdras. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt rond de 150 gram. Wel moeten we het snoeibeleid iets aanpassen want trossen van 6 trekt hij niet."

"Platte trossen 72-762 RZ vallen op"
Richard Volkering noemt kwaliteit en trosvorm als belangrijke pluspunten van de nieuwkomer. "In onze smaaktesten scoort 72-762 RZ met een brixwaarde van 4 ongeveer een half punt hoger dan andere grove trosrassen."Kwekerij Greenway plantte op 9 november voor de tweede maal een proef 72-762 RZ. De 700 planten werden belicht op een eindafstand van 3,8 stengels/m² weggezet. Volkering: "Qua productiviteit en grofheid is hij ongeveer gelijkwaardig aan het hoofdras. Echt interessant wordt het als we gaan oogsten. Want alhoewel de kop en troskracht bij dit ras matig lijken, knippen we wel constant een heel mooi product. De trossen zijn vlak, de tomaten iets plat en met prima rode kleur en glans. Echt een super product om te zien. 72-762 RZ is weinig gevoelig voor gele kronen en in vergelijking tot het hoofdras scheurt het bijna niet. Dat geeft weer minder afval en verhoogt de productie. Voor het beste resultaat zouden we dit ras wat meer op kracht moeten sturen. Trossen snoeien we sowieso op 5 vruchten, in een belichte teelt is 6 stuks niet haalbaar."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.