Engelsman maakt meubels van paddenstoelen

Geïnspireerd door zwammen maakt Sebastian Cox meubilair van paddenstoelen. Anderhalf jaar nadat hij ontdekte hoe twee takken bij elkaar gehouden werden door een paddenstoel, had Cox in zijn werkplaats in Zuidoost-Londen met behulp van paddenstoelen een complete lamp en een stoel gefabriceerd.


Cox, van huis uit meubelmaker, richt zich voornamelijk op het maken van houten artikelen met een zo klein mogelijke impact op het milieu en een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk. Toen hij zag hoe stevig de paddenstoel de twee takken met elkaar verbond, wilde hij meteen onderzoeken hoe hij dit materiaal kon inzetten op zijn eigen vakgebied.

Cox contacteerde de British Mycological Society die hem doorverwees naar Minela Ivanova, een onderzoekster en ontwerpster die bekijkt hoe onconventionele materialen kunnen worden gebruikt voor functionele artikelen zoals textiel of meubilair. "We gingen experimenteren om te zien welke paddenstoel het beste werkte met een bepaalde houtsoort," zei Ivanova. Ze ontdekten dat de Fomes fomentarius goed verwerkt kon worden met houtsnippers zonder commerciële waarde, die anders als afval zouden eindigen. Zo waren ze in staat om 'mycologisch hout' te creëren, een verbinding die ontstaat wanneer mycelium, het netwerk van draden in een paddenstoel, zich vermengt met houtsnippers. Na verloop van tijd vormt dit een flexibel materiaal, dat Cox en Ivanova in een vorm laten opkomen.

Ivanova vertelde dat door de lage productiekosten en het lage arbeidsloon (de meubels groeien letterlijk uit zichzelf) hun bedrijf de kans heeft om verder uit te breiden. Ze moeten alleen de consument overtuigen van het idee dat ze een paddenstoel hun huis binnen halen.

Cox wil hierna onderzoeken hoe hij zijn producten waterbestendig kan maken. Hij denkt dat als hij dit kan realiseren, hij vrijwel ieder voorgevormd product kan creëren dat momenteel van plastic wordt gemaakt.

Bron: news.nationalgeographic.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.