Oekraïens pakstation voor kasgroenten geopend

In vier maanden werd een uit het Sovjet-tijdperk daterend motorvoertuigenbedrijf omgebouwd tot een logistiek centrum dat 80 ton groenten per dag kan verwerken. In de vestiging kunnen nu kleine en middelgrote kasgroententelers hun groenten laten sorteren, verpakken, op pallets laden en vooral snel koelen tot een temperatuur van 5˚С om de voor de markt vereiste kwaliteit te behouden, de houdbaarheid te verlengen en groenten en fruit zonder verliezen te kunnen transporteren. Officieel geopend
Dit eerste distributiecentrum voor groenten en fruit voor de regio Zaporizhia in Oekraïne werd afgelopen vrijdag 22 september 2017 officieel geopend. Het is gebouwd en ingericht door ondernemer Andrii Chornyi met financiële steun van het Ukraine Horticulture Business-Development Project (UHBDP). Het UHBDP is al sinds 2014 in Oekraïne werkzaam, gefinancierd door Global Affairs Canada, medegefinancierd en uitgevoerd door Mennonite Economic Development Associates (MEDA).In de kunststof kassen in de regio Zaporizhia wordt naar schatting 500.000 ton groenten (vooral tomaten en komkommers) op 2000 ha. geoogst.Volgens Sergii Potapov van het UHBDP is het project speciaal bedoeld voor de ondersteuning van dergelijke bedrijven en heeft het een grote invloed op het grote aantal kleine en middelgrote bedrijven in Zuid-Oekraïne.Handel met Rusland in het verleden gemakkelijker
Vóór het Russische embargo in 2014 was de Russische markt de belangrijkste bestemming voor de kasgroenten uit de regio Zaporizhia. Ongeveer 33-36% van de totale productie ging naar de Russische markt in een eenvoudige verpakking. De Russen waren dus graag geziene kopers maar door deze praktijk werd jaarlijks alleen het areaal foliekassen in de regio vergroot en stegen productie zonder dat de infrastructuur veranderde.De overige goederen, ongeveer 60%, werden op de binnenlandse markt verkocht, vooral in de regio's Donetsk en Lugansk en de Krim. De oorlog in de regio's Donetsk en Lugansk (daarvoor de meest dichtstbevolkte gebieden van Oekraïne) creërde voor de kleine en middelgrote telers een nieuwe uitdaging, niet alleen in de regio Kamenka-Dnieper, maar in alle regio's in Zuid-Oekraïne.

"Momenteel is Wit-Rusland, dat ondanks het verbod gezien wordt als de toegang tot Rusland, de grootste exportmarkt voor Oekraïense tomaten en komkommers. Het is moeilijk te zeggen hoeveel verse tomaten, komkommers en paprika's dit seizoen het land hebben verlaten, maar lokale experts schatten het volume op 50-60.000 ton," zegt Sergii.Handelaren hebben geprobeerd de export op te starten naar de Baltische staten, Polen, Roemenië en Moldavië, maar na problemen met de kwaliteit, waaronder gelijmde kartonnen verpakkingen, werd toch voor 'reguliere' Europese leveranciers gekozen. Vorig jaar waren er in de lente echter wat leveringen aan de Orthodoxe Kerk in Polen.De cijfers van het productievolume voor verkoop aan de binnenlandse markt dit jaar zijn nog niet beschikbaar. Vorig jaar werd de distributie door het weer beïnvloed, toen veel regio's door de late vorst in april en het extreem warme weer in juli en augustus werden geraakt."Andrii's project biedt ons de mogelijkheid om over te schakelen van de exportbestemmingen in Rusland en andere voormalige Sovjet-Unie landen naar nieuwe Europese markten. Hij heeft passie voor wat hij doet en doet niet aan 'prijsoorlogen' over de grondstoffen. Hij vindt het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken en op lange termijn winst te maken in plaats van een snelle omzet te behalen."

Voor meer informatie:
Andrii Chornyi
Ahrokoin
Tel: +380973690724
Email: silovka.ua@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.