Theo van Wingerden:

“Volgend jaar staat mijn kas weer vol met Orbit”

Voor het tweede jaar op rij teelt Theo van Wingerden het oranje paprikaras Orbit op 5ha. "Orbit is kwalitatief een hele mooie paprika. Vorig jaar is dit ras me al erg goed bevallen en dit jaar gaat het eigenlijk alleen maar beter. Zo goed, dat ik volgend jaar weer mijn kas vol zet met Orbit."

Orbit: Kwaliteit sterkste punt
De kwaliteit van Orbit is wat Theo betreft echt zijn sterkste punt. "Orbit is een hele mooie, stevige paprika, met weinig klasse 2 vruchten." De zomer heeft over het algemeen toch wel de moeilijkste weken van het jaar. Van half juli tot half augustus kunnen zich best wel wat kwaliteitsproblemen voordoen. Theo heeft daar dit jaar totaal geen last van gehad. "Het ging zo makkelijk," vertelt hij enthousiast. "Vorig jaar gaf dit ras al mooie vruchten, maar dit jaar zijn ze nog mooier." Op de vraag wat het geheim van Theo is, antwoordt hij: "Aandacht. Je moet Orbit met aandacht telen."Regelmaat
"Ten opzichte van vorig heeft Theo dit jaar meer vruchten aangehouden op het 1e zetsel. "Daardoor kreeg ik wel een groot 2e zetsel, maar uiteindelijk kwam er veel regelmaat in de plant. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt bij Theo rond de 225 gram, 215 gram cumulatief. "Dit formaat sorteert lekker, je hebt zo een doos vol. Ook de afzet is blij met dit formaat vruchten. Mijn paprika's gaan via Harvest House vooral naar de Amerikaanse markt. Voor de Nederlandse oranje paprika is dit een zeer belangrijke markt."

Niet te hard stoken
Als Theo toekomstige Orbit telers één advies mag geven, is het dat ze niet te hard moeten stoken. "Doe rustig aan, vooral in het begin. En let op je knoppen. Je stookt ze er makkelijk af. Wees dus niet bang om laag te gaan in temperatuur. Zeker bij donker weer." Actief telen is volgens Theo wel een must. "Durf een scherm open te zetten."

2e screening
Theo is ook al 15 jaar 2e screening locatie voor Enza Zaden. "Er zit momenteel weer goed materiaal tussen, dus dat biedt perspectief. Enza Zaden heeft de goede lijn te pakken, wat mij betreft."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.