Paprikateelt in Noord-Amerika: Ver weg, maar toch dichtbij

In Noord-Amerika onderscheiden we vier teeltregio's: Southern Ontario en British Columbia in Canada, Centraal Mexico en Californië (USA). De klimatologische verschillen tussen deze regio's zijn groot. Elke regio vraagt dus ook om zijn eigen teeltregime en rassenpakket voor de paprikateelt.

Toch zijn er overeenkomsten met de paprikateelt in Nederland. Vandaar dat veel Nederlandse rassen het goed doen in die markt. "Vooral Orbit is echt een enorme populaire paprika daar," aldus Freek Knol, Manager Greenhouse Business Noord-Amerika. In dit artikel aandacht voor de paprikateelt in Noord- Amerika, waarbij we kijken naar klimaat, kastechniek en rassenpakket.Klimaat
Het zuidelijk gelegen Southern Ontario (SO) ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Barcelona. British Columbia (BC) ligt wat noordelijker, ter hoogte van Noord-Frankrijk. Hierdoor heeft SO meer licht dan BC. Ook het zomerklimaat tussen beide regio's verschilt nogal. SO heeft een hoge 24-uurs temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Terwijl BC een meer gematigd klimaat heeft, vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. In de verwarmde teelten van beide regio's wordt er hoofdzakelijk in december geplant en in november geruimd. In Ontario zijn er overigens ook nog een redelijk aantal bedrijven die in de eerste twee weken van januari planten.

De Mexicaanse verwarmde paprikateelt start meestal in juli en eindigt in juni. Het klimaat in Centraal Mexico is in de maanden juli en augustus, tijdens het begin van de teelt, warm en vochtig. Hierdoor kunnen planten makkelijk uit balans komen. Daarna volgt echter een droge winter met minder licht. Van januari tot mei lopen de lichthoeveelheden juist op en is er sprake van een lage luchtvochtigheid. In deze periode is het zaak dat een ras voldoende gewas maakt.

Diversiteit in kastechniek paprikateelt
In Noord-Amerika wordt op verschillende manieren paprika's geteeld. In de vollegrond, onder netten (net houses) en in onverwarmde en verwarmde kassen. "Het totaal areaal aan high tech verwarmde kassen in Canada is ruim 300 ha," aldus Freek. "In BC wordt bijna alleen maar in verwarmd glas geteeld. In SO daarentegen staan nog veel kassen met dubbel plastic. In beide gebieden wordt steeds meer op goten met steenwol of kokossubstraat matten geteeld.

Van dubbel plastic naar diffuus glas
"De trend die we in Canada zien is dat er een verschuiving is van kassen met dubbel plastic naar volledig verwarmde hoge kassen met diffuus glas," vertelt Freek. "Deze kassen hebben een volledige CO2 dosering en beschikken over de modernste technieken." De reden van deze trend komt volgens Freek doordat de supermarkten vragen om producten met meer kwaliteit. "Het betere teeltklimaat in een high tech verwarmde kas verbetert nu eenmaal de kwaliteit van de producten." In Centraal Mexico wordt het merendeel van de paprika's in de vollegrond en onder netten geteeld. Van de 300 ha hightech geteelde paprika daar, staat het meeste in kassen met dubbel plastic. Deze zijn wel volledig uitgerust met verwarming, CO2, goten en substraat.

Paprikarassen: grof, rood, oranje en geel
In heel Noord-Amerika wordt de grove blokpaprika geteeld. Freek: "En met grof bedoel ik ook echt grof. 200+ gram is hier het standaard gewicht." De kleuren rood, oranje en geel zijn de meest voorkomende kleuren in de high tech teelt. Groene paprika's worden vooral in de vollegrond geteeld. "En wat ook opvalt is dat telers hier altijd meerdere kleuren telen, minimaal twee en vaak ook drie kleuren. Hierdoor hebben ze meer afzetmogelijkheden. Veel paprika's worden voor de flow pack gebruikt."

De rassenkeuze in Canada is vanwege de klimatologische verschillen sterk gerelateerd aan de regio. "British Columbia volgt voor een groot deel het Nederlandse assortiment. We zien hier met name een groei van het areaal Orbit (oranje) en Maldonado (rood). Gialte (geel) zit in deze regio in de introductiefase."

South Ontario kent een ander assortiment. "In het rode segment is Healey het ras dat het goed doet en in geel zien we een toename van Eurix. Komend jaar zien we een flinke toename van Orbit. Dit ras is zo populair, dat het inmiddels het standaardras in Canada is." In heel Canada staat ruim 100 ha Orbit. Het succes van het Orbit in Canada komt volgens Freek door zijn hoge productie en goede vruchtkwaliteit en –vorm. "Het is op dit moment het hoogst producerende ras dat beschikbaar is in het oranje segment. Met ook nog eens de beste kwaliteit vruchten."

In Centraal Mexico zijn Orbit en Eurix de rassen die opkomend zijn. Triple 5 is het rode ras dat het daar goed doet en voor de winterteelt is er een nieuwe introductie in rood: Ocelotl. In centraal Mexico is de opkomst van het Bronsvlekkenvirus een grote uitdaging voor de telers. Ocelotl heeft TSWV-resistentie, dus de verwachtingen voor dit ras zijn hoog.

Zowel in BC als in Centraal Mexico worden ook mini-conicals geteeld. Het areaal hiervan groeit en ook in dit segment doen de Enza Zaden rassen het goed. Manager Greenhouse Business Freek Knol geeft aan dat Enza Zaden in Noord-Amerika een van de marktleidende partijen in paprika is. "We zijn breed en sterk gepositioneerd door niet alleen blocky paprikarassen te hebben die voor de verschillende klimatologische omstandigheden geschikt zijn, maar ook in diverse andere paprikasegmenten zoals mini-punt paprikas actief te zijn."

Multilocal
De aanpak van Enza Zaden is in Noord-Amerika, net als in alle delen van de wereld, multilocal. "Dit houdt in dat we me lokale mensen werken," legt Peter Buijks, Crop Sales Manager Paprika, uit. "Zij kennen ons vak en als geen ander de lokale markt en de klimatologische omstandigheden. Ze vangen signalen uit de markt direct op en vertalen die naar de juiste producten." Hij vervolgt: "Onze rassen zijn daardoor afgestemd op de wereldwijd grote verschillen, of het nu marktvragen betreft of de teelt- en klimatologische omstandigheden."

Lokale vestigingen
In Canada heeft Enza Zaden sinds twee jaar een commerciële vestiging. In Mexico en in de USA staat naast een commercieel kantoor ook een Research & Development station. "Zowel op commercieel als onderzoeksvlak is er nauwe samenwerking tussen de lokale teams en de mensen in Nederland. Op die manier komen wij tot de beste producten voor de lokale markten."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.