Aansluitovereenkomsten tuinbouwriolering Bommelerwaard

Afgelopen zomer is volop doorgewerkt aan de voorbereiding van de tuinbouwriolering voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Op 24 en 26 oktober worden bijeenkomsten georganiseerd om iedereen goed te informeren. Ook kunnen dan de aansluitovereenkomsten ondertekend worden.

De gemeente Zaltbommel is gestart met een technische verkenning. Erik Gossink, gemeente Zaltbommel: "De gemeente gaat een rioolnetwerk aanleggen vanaf Brakel en Poederoijen, langs Zuilichem, Nieuwaal, Gameren en Kerkwijk naar de rioolwaterzuivering ten oosten van Zaltbommel. De aanleg van een dergelijk uitgestrekt speciaal rioolnetwerk is uniek in Nederland. We zijn begonnen met het maken van een eerste ontwerp samen met specialisten op het gebied van pompen en aansturing." Verder onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor subsidies. Zo is een aanvraag voor een forse Europese subsidie de deur al uit.

Aansluitovereenkomst
Als het eerste ontwerp klaar is, kan de gemeente vanaf januari de uitvoering verder uitwerken en voorbereiden. Gossink: "Daarbij moet iemand alle bedrijven bezoeken om vast te leggen waar het leidingnet komt te liggen en waar de pomp komt te staan. Aan het einde van deze fase kennen we alle technische details en hoeveelheden. We kunnen het werk dan gaan aanbesteden. Voordat we zover zijn, willen we eerst nog met alle tuinders praten en de samenwerking vastleggen in een aansluitovereenkomst."

In de afgelopen periode is een overeenkomst opgesteld die de aansluiting van de glastuinbouwbedrijven op het gemeenschappelijke systeem moet formaliseren. In de aansluitovereenkomst worden zaken geregeld zoals: aansluitbijdrage, jaarheffing, verplichte buffercapaciteit, extra lozingsmogelijkheden bij calamiteiten.

Ondertekenen tijdens bijeenkomst
Het tekenen van het contract gebeurt tijdens twee bijeenkomsten die eind oktober worden georganiseerd. David van Tuijl: "Ondertekening van deze aansluitovereenkomst voor het eind van dit jaar is belangrijk omdat deze via maatwerk het uitstel biedt van de zuiveringsplicht die op 1 januari 2018 van kracht gaat. Daarom roep ik alle tuinders op om te komen!"

De bijeenkomsten staan gepland op:
  • 24 oktober om 15:30 uur, Kwekerij 't Hoogbos, Hogeweg 4a in Nieuwaal
  • 26 oktober om 15:30 uur, Darolin II, Kooiweg 1a in Brakel
Tijdens deze bijeenkomsten kan de aansluitovereenkomst direct ondertekend worden. Bedrijven die ingetekend hebben voor de tuinbouwriolering zullen de overeenkomst van te voren toegestuurd krijgen. Tijdens de bijeenkomsten worden ook de mogelijkheden voor toepassing van MIA/Vamil toegelicht.

Solitaire bedrijven
Voor de bedrijven die buiten de aan te sluiten clusters vallen, wordt een aparte bijeenkomst georganiseerd. Dat wordt nog nader bekend gemaakt.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Gerard Selman)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.