Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Dunki Jacobs, De GroentenStal:

"Groentenhandel net een jachtveld: er zitten altijd een paar stropers tussen"

Tholen – "De groentenhandel is net een jachtveld. Er zitten altijd een paar stropers tussen. Je moet goed op je hoede blijven", zegt Peter Dunki Jacobs van De GroentenStal in Oegstgeest. Als jachtopziener heeft hij recht van spreken. "Vaak een kwestie van vertrouwen winnen. Goed vertrouwen betaalt zich terug. Als je bij de groothandel of rechtstreeks bij de boer netjes vooraf betaalt en de kratjes weer schoon en wel inlevert, krijg je vaak het betere spul toegeschoven", weet hij uit ervaring.



"Net effe anders"
Zijn "half-professionele groentestal" bestaat nog niet zo lang, maar maakt indruk in de omgeving. "Men is er zeer over te spreken. Vooral met de inspiratie die ze in mijn winkel opdoen", vervolgt Peter. De detaillist maakt zijn eigen appelstroop en jam en tal van salades die "net effe anders" zijn. "De oud-Hollandse salades met appel-bieten en bieten-haring doen het voortreffelijk. Idem dito voor de gedroogde appeltjes met rundvlees en de gepofte appelen met kaneel en room". Momenteel is hij druk in de weer met het schillen van honderden kilo's aardappelen en uien voor de zelfgemaakte hutspot uit zijn grootkeuken.



Zeeuwse traditie in het Westland
"Veel Westlanders uit de omgeving weten als geen ander hoe ze groenten moeten verbouwen, maar zijn niet bepaald sterrenchefs. Ze zijn volkomen vergeten wat ze ermee aanmoeten. Ik leer ze hoe je deze eenvoudig kunt omtoveren tot heerlijke (oud-)Hollands recepten. Dan kijken ze bij mij hun ogen uit en oprecht verbaasd over de vele mogelijkheden", lacht de van origine Zeeuw. "Je bent muzikaal, of je bent het niet. Wij Zeeuwen zijn rasechte ambachtslieden. Aan mij de eer om een mooie Zeeuwse traditie naar het Westland te halen."



Inspelen op de herfst
Nu de herfst weer officieel is begonnen, mag – zoals het een echte jager betaamt – wild ook niet ontbreken. In de winkel verkoopt hij hertenvlees voor de schappelijke prijs van één euro per ons. Hij mag daar geen winst op maken. Ook met het overige assortiment speelt hij in op het nieuwe seizoen. Stoofperen, zuurkool, vlierbessen, paddenstoelen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele 'herfstachtige' producten die hij voert.

Voor meer informatie: pdj@casema.nl