Groenten en fruit Frank en Els

"Consumenten kiezen voor gemak: gesneden groenten steeds populairder"

Tholen - Doordat de markt voor groenten en fruit verandert en mensen steeds minder tijd hebben, besloten Frank en Els van het gelijknamige groenten- en fruitbedrijf het roer tien jaar geleden om te gooien. Zij wilden in Oostende meer verkopen dan alleen groenten en fruit.


Els heeft samen met haar man de groenten- en fruitzaak in Oostende. Drie keer in de week gaat hij overdag naar de groothandel in Brugge en is daarom niet altijd aanwezig in de winkel.

Gesneden groenten
Volgens Els van de verszaak aan de Belgische kust is het eetpatroon van de consumenten de laatste jaren veranderd. Gesneden groenten doen het goed, de hele stukken soms minder. Dat is volgens de eigenares te verklaren. "Mensen werken nu vaak met twee, vroeger was dat niet", zegt zij. "Een hele rode kool verkopen wij bijna niet meer, gesneden daarentegen wel. Hetzelfde geldt voor soepgroenten. Mensen kopen dat eerder dan een losse prei en peterselie."


De verszaak van Frank en Els.


De sappen en gesneden groenten worden in eigen keuken gemaakt.

Groenten en fruit eerst
Hoewel Frank en Els het groenten en fruit versnijden en verwerken in de producten, wil Els toch op de eerste plaats een groenten- en fruitzaak blijven. Vooral fruit loopt tegenwoordig nog erg goed in de zaak. "Fruitsoorten zoals druiven, nectarine en mandarijnen verkopen goed", vertelt Els. "Toch merken wij dat mensen steeds meer voor het gemak gaan. Hele ananassen verkopen wij minder, maar gesneden dan weer meer. Ik denk dat wij 40 procent van onze producten ongesneden verkopen en dat wij de rest versnijden. Een stuk fruit verkopen wij, denk ik, ook beter omdat je het direct kunt opeten. Bij groenten is dat niet zo. Daarom verkopen wij, ook voor het gemak van de mensen, de laatste jaren meer gesneden groenten."


Ook de confituren worden zelf gemaakt in de zaak.


Onder andere pompoen, aardbei en kaki worden verwerkt in de confituren.

Klanten komen terug
De ruime verszaak doet het volgens Els dankzij het brede aanbod goed. Ieder jaar blijft de winkel groeien en de afgelopen tien jaar nam de eigenares zelfs een verdubbeling waar. "Ieder jaar denk je dat je de top bereikt hebt, maar toch blijft het beter gaan", zegt zij. "85 procent van de mensen die hier komt, is een vaste klant. De rest zijn tweede verblijvers met een huisje aan zee. Toen wij soepen, smoothies, salades en confituren erbij zijn gaan doen, merkten wij dat ons publiek wel wat verjongd is. Je moet altijd kunnen kijken op welke manier je kunt blijven vernieuwen. Je moet aanbieden wat een supermarkt niet heeft. Zo snijden wij ons producten altijd vers en zonder conserveermiddelen."


Ook wraps, salades, soepen en zelfs pizza's worden door Frank en Els zelf gemaakt en verkocht.


De medewerkers pakken het fruit voor de klanten om te voorkomen dat er lelijke plekken op komen.

Achter de toonbank ligt het fruit uitgestald in grote bakken. De groenten liggen zo in de winkel, dat de klanten erbij kunnen. Daar is volgens Els een goede reden voor. "Bij fruit is het zo dat mensen willen kijken of het rijp is", zegt de eigenares. "Het gevolg is dat er dan lelijke plekken op het fruit kunnen komen. Vooral bij perziken en nectarines is dat erg. Daarom bedienen wij de mensen op het gebied van fruit. Groenten zijn daarentegen minder kwetsbaar. Mensen zullen niet zo snel op een bloemkool of een wortel drukken."

In de prijzen
In 2014 en 2015 kregen Frank en Els een bevestiging van de kwaliteit en kennis die zij in huis hebben. Twee keer vielen zij in de prijzen als Groentenvakman van het jaar in Vlaanderen. "Er kwamen dan mystery shoppers langs om de AGF-kennis te testen en om te kijken hoe de producten erbij liggen", vertelt Els. "Jammer genoeg bestaat de wedstrijd voor een kleinhandel niet meer. Vorig jaar deden alleen de supermarkten mee. Dit jaar is het volgens mij zelfs niet eens doorgegaan."

De saladebar.


Versaanbod van Frank en Els.

Voor meer informatie
Groente en fruit Frank en Els
Nieuwpoortsesteenweg 172
8400 Oostende (België)
T: 0032 (0) 59 70 6377

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.