Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op de Russische markt kom je niets tekort

Tholen - De Moskouse Rizhsky markt staat dan wel vooral bekend om de bloemen, maar ook de AGF-liefhebber kan hier zijn hart ophalen. De marktlieden zetten een zeer fraaie presentatie weg. Alleen, waar komen die wilde perziken eigenlijk vandaan? 



Rizhsky markt
De Rizhsky markt kent al een lange geschiedenis en was ooit de grootste markt van de stad, voornamelijk dankzij de bloemenhandel. De markt is momenteel gevestigd in een gebouw uit de jaren '80. 

Tegen het einde en na de val van het communisme ontstonden rond de Rizhsky markt een breed scala kiosken met Westerse en niet per se legale producten. Inmiddels zijn de winkels rondom deze markt inmiddels ietwat vervallen, maar de markt floreert nog steeds. Letterlijk, want bloemen vormen na een uitdunning van de schimmige winkels aan het begin van deze eeuw nog veel duidelijker de hoofdmoot: de twee paden langs de randen zijn gevuld met bloemenkramen. In het midden bevinden zich een tiental AGF-kramen en worden ook andere versproducten verkocht. 

Alles voor de presentatie
De markt heeft nog steeds een wat ruig imago, maar blijkt goed te bezoeken. Deze markt wordt met name bezocht door bloemisten en bloemenhandelaren. Ook consumenten kunnen er een boeket aanschaffen. Qua AGF is de markt met name interessant voor horecagelegenheden. De prijzen liggen hoger dan in de supermarkten. 

De producten zien er fraai uit en er wordt duidelijk zorg besteed aan de presentatie. Ook bij het bezoek aan het begin van de middag liggen de kramen vol met onverpakte waar. Met flessen water met gaatjes erin worden de producten bovendien regelmatig licht bevochtigd. 




Azerbeidzjan en Iran
Op de markt mogen vanwege de boycot officieel natuurlijk geen Europese producten te vinden zijn, maar de oplettende kijker kan zich afvragen waar bijvoorbeeld de wilde perziken vandaan komen. Eerder deze zomer werd al bericht dat Europees steenfruit volop te vinden is op de Russische markt. Op de borden worden land van herkomst vermeld: veel Azerbeidzjan, Israel, Iran en natuurlijk ook Russisch en Wit-Russisch product. Verder opvallend: verschillende soorten druiven, aardappelen, meloenen, steen- en zachtfruit, allemaal onberispelijk gepresenteerd. 

Opvallend aan het assortiment vruchtgroenten is ten eerste de kwaliteit, die zich danig onderscheidt van dat in de meeste supermarkten. Daar staat een gebrek aan productdifferentiatie tegenover: een cherrytomaat vind je hier niet, puntpaprika's zijn niet bekennen en ook kleurtjes en specialties gaan vooralsnog aan de markt voorbij. 


Prijslijst - 100 roebel is ca. 1,40 euro
dille Azerbeidzjan 1 bundel 100
peterselie Azerbeidzjan 1 bundel 100
koriander Azerbeidzjan 1 bundel 100
bosui Azerbeidzjan 1 bundel 100
dragon Israel 1 bundel 100
basilicum Israel 1 bundel 100
munt Israel 1 bundel 100
basilicum (groen) Israel 1 bundel 100
rucola Israel 1 bundel 200
romano salade Iran 1 stuk 250
ijsberg sla Iran 1 stuk 250
lollo rosso Iran 1 stuk 250
salade (bladeren/los) Rusland 1 bundel 100
chinese kool Rusland 1 kilo 250
veldzuring azerbeidzjan 1 bundel 100
spinazie azerbeidzjan 1 bundel 100
prei Iran 1 kilo 500
radijs  Rusland 1 bundel 100
selderij Azerbeidzjan 1 kilo 300
wortel Wit Rusland 1 kilo 200
pompoen Rusland 1 kilo 150
bieten Rusland 1 kilo 100
gember Israel 1 kilo 500
knoflook Azerbeidzjan 1 stuk (dwz, een bos) 100