Digitalisering in de tuinbouw - nu wordt de oogst slim

Planten die zich melden zodra ze water nodig hebben, ziek zijn of klaar zijn voor de oogst: software van het Franse start-upbedrijf Hi-phen maakt dat nu mogelijk. Daarvoor meten Bosch-sensoren op de akkers de beschikbaarheid van grondwater, de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en het stikstofgehalte. Vervolgens worden de gegevens door Vodafone overgebracht, verwerkt en naar de smartphone of tablet van de eigenaar gestuurd. Zo helpt de software landbouwverenigingen, de zaaigoedindustrie en de verwerkingsbranche op de lange termijn bij het vergroten van de oogst en het voorkomen van oogstuitval. 

Risico's zoals vorst, droogte, ziektes of aantasting door onkruid kunnen daarmee beter worden ingeschat en geminimaliseerd. De software werd onlangs in gebruik genomen bij het bedrijf 'Müßighof' in het Duitse Absberg. Twee maanden na de eerste spadesteek hebben Hi-phen, Vodafone, Bosch en het Müßighof de intelligente akker samen met Dorothee Bär, parlementair staatssecretaris van het ministerie van verkeer en digitale infrastructuur (BMVI), gepresenteerd.


Foto: BMVI

Kleine sensoren, grote werking
Over het slaveld in Absberg waakt nu een sensorsysteem van Bosch: geplaatst op verschillende posities meten de sensoren boven en onder de grond de temperatuur, zonnestraling of de waterstress van de planten. Een multispectrale camera houdt toezicht op de dagelijkse toestand van de planten, zodat men vroegtijdig onkruidaantasting of plantenziektes kan herkennen.

Alarm bij uitdroging
Dankzij de slimme software van Hi-phen krijgt de gebruiker informatie over of hij bijvoorbeeld moet bijmesten: "De toestand van de planten wordt geanalyseerd en vervolgens worden er aanwijzingen over nodige handelingen naar de teler gestuurd", zegt Alexis Comar, oprichter van Hi-phen. Daartoe hoort ook het sturen van een melding wanneer een meetwaarde de gedefinieerde alarmwaarde overschrijdt. Vodafone levert als samenwerkingspartner van het start-upbedrijf het netwerk waarover het signaal wordt verstuurd. Via tablet of smartphone heeft de teler de constante controle over de parameters van zijn planten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.