Gecertificeerde telers vrezen waardeverlies Milieukeur

Tholen - Op aandringen van maatschappelijke organisaties willen retailers snel overstappen naar Milieukeur gecertificeerde plantaardige producten. Jumbo kondigde onlangs aan voor het einde van dit jaar te streven naar 60% Milieukeur gecertificeerde AGF in het schap. Voor eind 2019 ligt de lat bij 100% Milieukeur. Veel telers willen daarom snel overgaan naar Milieukeur wat de nodige inspanning aanpassing in de bedrijfsvoering en investeringen vergt. SMK is daarom bezig met een herzieningsproces dat op 1 januari 2018 moet zijn afgerond. Telers die al aan Milieukeur voldoen, vrezen voor waardeverlies van het certificaat.

Verval
Het verzoek tot het vernieuwen van de criteria komt vanuit het GroentenFruit Huis om zo de certificering voor een grote groep telers werkbaarder te maken. Daarnaast zijn ook van telers, telerorganisaties en andere stakeholders input en wijzigingsverzoeken ontvangen. 
SMK werkt momenteel aan het verwerken van deze voorstellen en verzoeken en dat schept onrust onder bedrijven die al gecertificeerd zijn. Op een telersbijeenkomst werd al gevreesd voor aanpassing naar beneden. "Telen onder Milieukeur is een uitdaging die vraagt om vakmanschap, uithoudingsvermogen en investeringen. Samen met nog tientallen andere topondernemers hebben wij ons ingespannen om Het level een stukje hoger te leggen", laat een teelbedrijf weten. "Wanneer 
een krachtig instrument als Milieukeur wordt gereduceerd tot een normale standaard verliest het zijn waarde."


Volgens de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is Milieukeur een topkeurmerk

Liefst omhoog
In reactie laat Els Lindeboom van SMK weten dat het ambitieniveau van Milieukeur niet wijzigt. Het herzieningsproces moet Milieukeur werkbaarder maken. "Het gaat dan om effici├źntieslagen, minder dubbelingen met andere audits, etc. Dat geeft bij sommige mensen de indruk dat we de eisen verlagen. Helaas, niets is minder waar. Het SMK standpunt is als volgt: het ambitieniveau blijft gelijk of gaat omhoog. Met al onze uitingen naar buiten proberen we zo helder mogelijk in onze boodschap te zijn."

Begeleidingscommissie
Begin september kwam een begeleidingscommissie bijeen om de herziening van Milieukeur te bespreken. Ruim twintig vertegenwoordigers van telers, telersverenigingen, handel, retail, onderzoek & advies en maatschappelijke organisaties hebben inbreng geleverd voor de vernieuwing van Milieukeur criteria voor alle plantaardige producten. Deelnemers zijn het erover eens dat het ambitieniveau van Milieukeur zeker niet omlaag mag maar zodanig aan te passen dat opschaling en internationale verbreding mogelijk wordt. Op 2 oktober volgt een tweede bijeenkomt. 

Klik hier voor de deelnemers aan de begeleidingscommissie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven