Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijktips voor vlotte kassenbouw

Of je nu een enkele folietunnel nodig hebt of kassen gaat bouwen op tien hectare, kassenbouw is een belangrijk onderdeel van het opstarten van je teeltbedrijf. Voor veel telers vormt de bouw een opwindend moment omdat je kijkt naar de verwerkelijking van je dromen. Voor anderen kan het een angstig proces zijn omdat er persoonlijke en zakelijke middelen moeten worden aangewend voor een onderdeel van het bedrijf waar ze minder bekend mee zijn. Na jarenlang werken met duizenden glastuinders over de hele wereld heeft GGS een lijst beste praktijktips samengesteld om de kassennieuwbouw soepel te laten verlopen: 

Lange termijndoelen eerst
Maar weinig kassenbouwprojecten worden direct gebouwd volgens de uiteindelijke omvang. In de meeste gevallen voldoen financiĆ«n, tijd en de marktvraag van het moment bij aanvang van het bedrijf niet voor de grootte die je uiteindelijk in gedachten hebt. Door de toekomstige doelen van je bedrijf in het oog te houden, kunnen er kostbare ontwerpfouten worden vermeden en je kas zo worden gebouwd dat er te zijner tijd efficiĆ«nt kan worden opgeschaald. Dit kun je doen door je lay-out goed te plannen voor bijbouw, kasapparatuur en de werkstroom van de diverse functies binnen het bedrijf: Hoe ga je in de toekomst automatiseren, stroomlijnen en je infrastructuur aan de groei van je bedrijf aanpassen? 

Werk met ervaren mensen
Neem een kassenbouwer aan die begrijpt hoe je wilt bouwen en de ervaring heeft om de bouwondersteuning te leveren die je nodig hebt. Voor doe-het-zelf projecten heb je goede bouwtekeningen nodig en een verkoop/klantenservice afdeling die je vragen tijdens de bouw kan beantwoorden. In het geval van gebruiksklaar op te leveren projecten moet je een kassenbouwer hebben met ervaring in projectbeheer en alle facetten van kassensystemen, -ontwerp en -installatie.

Goede eerste vergadering
Een goede organisatie begint bij een eerste vergadering met alle betrokkenen waarbij de verschillende systemen die voor het bedrijf nodig zullen zijn duidelijk in kaart worden gebracht. Zonneschermen, CO2, irrigatie, fertigatie, ventilatie, verwarming: Het moet allemaal goed op elkaar zijn afgestemd om de ideale teeltomgeving in je kas te genereren. Door te zorgen dat al je toeleveranciers een beeld hebben van het totaalpakket dat je voor ogen hebt krijg je meer inzicht om ervoor te zorgen dat de beoogde systemen volgens planning zullen gaan functioneren. Kassenbouwprojecten waarbij leveranciers en installateurs vanaf het begin samenwerken resulteren in een hogere tevredenheidsgraad.

Lees meer op GGS
Publicatiedatum: