Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse telers op substraat willen vaste prijzen

Kleine telers die groenten op substraat telen, proberen collectief vaste prijzen af te spreken met Franse supermarkten. Zo willen ze hun eigen productie onderscheiden van de conventionele productie. "Omdat we op kleine schaal produceren, hebben we niet de mogelijkheid om met de grote jongens te onderhandelen", zegt teler Pravesh Soomaroo.

De eis van de telers is niet ongegrond: substraatteelt is duurder en arbeidsintensiever. De prijzen stijgen in de hele sector en daarom wordt het steeds moeilijker voor kleine telers om hun kosten te kunnen dekken en het op te nemen tegen grotere producenten. Ook wordt het steeds moeilijker om te handelen met supermarkten en hypermarkten, omdat de productie van kleine telers gelimiteerd is. 

Overigens zitten er zeker ook voordelen aan substraatteelt. Zo is telen minder arbeidsintensief dan in de vollegrond en komt ongedierte minder voor. Ook is de opbrengst hoger, omdat de gewassen beschermd worden en is er minder verdamping. Ook zijn de gewassen beter beschermd tegen regen. Producenten zeggen dat ze graag meer hulp van de overheid willen krijgen, vooral op het gebied van marketing. 

Bron: Defimedia
Publicatiedatum: