Duitsland past regels winterbanden vrachtverkeer aan

Duitsland past regels winterbanden vrachtverkeer aan

In Duitsland is onlangs de regelgeving voor winterbanden voor vrachtverkeer aangepast. Vanaf 1 juli 2020 moeten er ook winterbanden op de stuurassen zitten bij voertuigen vanaf 3500 kilogram. Tot dan volstaat het om alleen winterbanden op de aangedreven as(sen) te hebben.

Aanduiding banden
Banden met de aanduiding M+S zonder het bekende sneeuwvlokje mogen nog tot 30 september 2024 worden gebruikt indien de productiedatum van de band voor 31 december 2017 is. Banden van een productiedatum na 31 december 2017 moeten behalve het opschrift M+S ook van het sneeuwvlokje en bergsymbool voorzien zijn.

De productiedatum is bekend als de DOT-code. Dit staat op de wang van de band vermeld.

Als voorbeeld: DOT B94W HWNX 3913

  • B9: fabriekscode van de band
  • 4W: afmetingencode van de fabrikant
  • HWNX: specifieke code van de fabrikant
  • 3903: productiedatum van de band. Hier is dit week 39 van jaar 2013

Aanhangwagens en opleggers
Voor aanhangwagens en opleggers geldt dat winterbanden niet verplicht zijn. Wel is het zo dat er een minimale profieldiepte van 1.6 millimeter vereist is voor alle banden.

Boete
Het niet hebben van de juiste banden wordt beboet met €60 voor de bestuurder en €75 voor de voertuigeigenaar. Indien er een gevaarlijke situatie ontstaat door het niet hebben van de juiste banden kan er behalve een boete ook een strafpunt (zgn Flensburger Punkte) aan de bestuurder worden opgelegd. De verplichting voor winterbanden telt onder winterse omstandigheden zoals bij sneeuw, ijs en ijzel en is niet gebonden aan een bepaalde periode.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven