Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vanilleteelt kan nu rendabel zijn"

In Nederland zijn tomatenkwekers aan het experimenteren met nedervanille. Een dure grap, maar met de huidige prijs zou het wel eens rendabel kunnen zijn. Dat vertelt importeur Henk de Kroon van Vanille BV dit weekend in De Telegraaf.

De vanilleprijs is opgelopen naar 600 euro voor een kilo. Belangrijkste oorzaak daarvoor is het monopolie dat Madagaskar heeft op de markt in combinatie met een cycloon die 20% van de oogst liet vergaan.

In Nederland werken Wageningse onderzoekers met collega's en bedrijven aan de teelt van de vanilleorchidee in kassen. Dat zou een alternatief betekenen voor de huidige vruchtgroenten.




Dankzij de gecontroleerde teelt onder glas kan de tuinder bovendienkwaliteitsvanille produceren en sturen op het gehalte vanilline. Daardoor kan de 'nedervanille' ook kansen bieden voor ontwikkeling van een medicijn tegen de schimmelinfectie candida. Daarmee werkt Wageningen University & Research aan de kwaliteit van leven
Publicatiedatum: