Zoet water opslaan onder de kassen

Deltares onderzoekt, samen met kennisinstelling KWR en Arcadis, de haalbaarheid van grootschalige ondergrondse opslag van zoetwater in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam. Het onderzoek moet volgend jaar in kaart brengen hoe er voldoende zoetwater kan worden opgeslagen voor glastuinbouw, drinkwaterbedrijven en industrie. Het onderzoek vindt plaats onder de naam COastal Aquifer STorage And Recovery (COASTAR).In een delta met veel zout water is zoet water schaars. De groeiende behoefte aan zoetwater in combinatie met de afname van de beschikbaarheid van zoet water als gevolg van klimaatverandering, vraagt daarom om maatregelen. Uit verschillende kleinschalige pilotprojecten is al gebleken dat het mogelijk is om het neerslagoverschot in de herfst en winter op te slaan. Daardoor is er in periodes van droogte voldoende zoetwater beschikbaar voor bijvoorbeeld de glastuinbouw.

Via COASTAR willen onderzoekers komen tot een grootschalige inzet van de ondergrond voor opslag en levering van zoetwater. Het focusgebied is de regio Den Haag-Westland-Rotterdam dat mede als voorbeeld kan dienen voor andere regio's in Nederland en kustgebieden wereldwijd. In het onderzoek wordt meteen bekeken of zout grondwater strategisch kan worden afgevangen en omgezet naar zoetwater om verdere verzilting tegen te gaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland en ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Naast KWR, Deltares en Arcadis zijn het hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland, Dunea, Evides, LTO Glaskracht en de stichting Allied Waters betrokken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven