Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Antonio Folgado, Hongos de Zamora

Derde maal op rij slechte zomer voor wilde paddenstoelen in Europa

Voor de volumes wilde paddenstoelen zijn zowel temperatuur als regenval bepalende factoren. In veel gevallen is de oogst van deze twee factoren afhankelijk waardoor het voor handelaren nagenoeg onmogelijk is om hier enige controle over uit te oefenen, laat staan een prognose te geven. Vorige zomer eiste weerfenomeen El Niño al zijn tol op het klimaat met alle gevolgen van dien voor de productie van diverse groenten- en fruitsoorten, waaronder die van wilde paddenstoelen. Gezien de ontwikkelingen van deze zomer is het wel duidelijk geworden dat de impact van dit weerfenomeen niet beperkt blijft tot slechts enkele maanden," legt José Antonio Folgado van Honza uit. Terwijl de productie in Europa vorige zomer matig was en de volumes een laagterecord bereikten, ziet de productie er dit seizoen een stuk beter uit hoewel deze nog steeds 25% tot 30% lager is dan in normale jaren. 



Niet alle klimaatveranderingen die momenteel plaatsvinden zijn noodzakelijkerwijs negatief," licht Folgado toe. "Het is echter wel een feit dat de productie van wilde paddenstoelen niet exponentieel zal groeien met slechts twee dagen neerslag en wat zon. Daarnaast kunnen we deze zomer twee regio's in Europa onderscheiden waar de productie in een ander tempo plaatsvindt. In het zuiden is het het een slechte zomer met vrijwel geen paddenstoelen. De productie in de regio Litouwen, Wit-Rusland en Rusland is daarentegen uitstekend. 

Gezien de situatie is het moeilijk om iets over de prijzen te zeggen. "We hebben het hier over een wild product waarvan er in sommige weken grotere en in andere weken kleinere volumes beschikbaar zijn. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen schommelen. Feit is dat de Chinese productie de prijzen stabiel houdt, hoewel deze mogelijk zullen stijgen als gevolg van productschaarste," vervolgt Folgado. Beide producties, de Chinese en Europese, lopen parallel en zitten elkaar zelden in de weg. "Men kan geen kilo paddenstoelen voor €7,00 verkopen als China ze voor €4,00 per kilo verkoopt. Dat zou gewoon gekkenwerk zijn," aldus Folgado. 

Voor meer informatie:
José Antonio Folgado
Honza – Hongos de Zamora SL
Tel.: +34 980 509 215 
Publicatiedatum: