Energie opwekken met komkommerloof

Twee ondernemers uit Erica starten een bio-energie project; hiervoor gaan ze een Green Deal aan met de provincie Drenthe voor de ontwikkeling van een innovatief compostsysteem. Daarbij wordt gebruik gemaakt van komkommerloof, houtsnippers en speciaal hiervoor gekweekt olifantsgras.

Innovatief
Initiatiefnemer Mycelco wil samen met Drenthe Growers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw gebruikt kan worden om energie op te wekken. Men werkt voor de kennis opbouw samen met stichting Biomeiler.Het komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras (miscanthus) worden samengevoegd in een grote composthoop van 15 meter met daaromheen strobalen waarin bacteriën en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces opgang brengen. Door de omzetting (fermentatie) van beide producten komt energie vrij die terug kan vloeien naar de kassen en de omliggende woningen.Compost
Nadat het omzettingsproces is beëindigd kan het overgebleven materiaal (compost) worden gebruikt als grondverbeteraar en meststof. Stenden University Emmen doet onderzoek of olifantsgras toe te passen is als grondstof voor het maken van bio-composiet. Het olifantsgras Miscanthus zal op het terrein van Drenthe Growers geteeld worden en mogelijk op braakliggend terrein van de Gemeente Emmen. Het Recyclingcentrum Zuid-oost Drenthe begeleidt het proces met hun kennis en know-how over composteren.

Voor meer informatie:
www.ltonoord.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven