Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie opwekken met komkommerloof

Twee ondernemers uit Erica starten een bio-energie project; hiervoor gaan ze een Green Deal aan met de provincie Drenthe voor de ontwikkeling van een innovatief compostsysteem. Daarbij wordt gebruik gemaakt van komkommerloof, houtsnippers en speciaal hiervoor gekweekt olifantsgras.

Innovatief
Initiatiefnemer Mycelco wil samen met Drenthe Growers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw gebruikt kan worden om energie op te wekken. Men werkt voor de kennis opbouw samen met stichting Biomeiler.



Het komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras (miscanthus) worden samengevoegd in een grote composthoop van 15 meter met daaromheen strobalen waarin bacteriƫn en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces opgang brengen. Door de omzetting (fermentatie) van beide producten komt energie vrij die terug kan vloeien naar de kassen en de omliggende woningen.



Compost
Nadat het omzettingsproces is beƫindigd kan het overgebleven materiaal (compost) worden gebruikt als grondverbeteraar en meststof. Stenden University Emmen doet onderzoek of olifantsgras toe te passen is als grondstof voor het maken van bio-composiet. Het olifantsgras Miscanthus zal op het terrein van Drenthe Growers geteeld worden en mogelijk op braakliggend terrein van de Gemeente Emmen. Het Recyclingcentrum Zuid-oost Drenthe begeleidt het proces met hun kennis en know-how over composteren.

Voor meer informatie:
www.ltonoord.nl
Publicatiedatum: