Stagiair Berjelle van Namen blogt

Robbe's Little Garden: Betere kwaliteit dankzij verticaal teeltsysteem

Berjelle van Namen is derdejaars student Bedrijfskunde & Agribusiness aan de HAS Hogeschool te 's-Hertogenbosch. Zijn buitenlandstage loopt hij bij Robbe's Little Garden in Finland. In onderstaande blog vertelt hij meer over de keuze voor LED-belichting, biologisch telen en het belang van kwaliteit in de Finse tuinbouw.
Beetje Nederlands in Finland
Op dit moment ben ik al ruim 2,5 maand werkzaam bij Robbe's Little Garden in Finland. Dit is een bedrijf dat sla, kruiden en microgroenten produceert. Bij Robbe's ben ik verantwoordelijk voor een optimalisatieproject van het verticaal teeltsysteem met LED-verlichting, waarbij rekening wordt gehouden met de plantkwaliteit en de eventuele kosten(sleutels) daarvan. Ook wil de milieubewuste directeur Robert Jordas graag organisch gaan produceren en hier worden experimenten voor uitgezet. Robert is daarnaast erg sociaal omdat hij een goede verstandhouding heeft met zijn personeel en deze verantwoordelijkheid geeft bij bepaalde werkzaamheden.Nieuwbouw
De data die uiteindelijk verzameld worden kan het bedrijf in de toekomst gaan gebruiken voor de nieuwbouw van een grotere 'vertical system'. Het huidige systeem van 500 m2 teeltoppervlak dient dus naast het commercieel gebruik ervan ook als start-up voor de nieuw te bouwen faciliteit. Wat erg interessant is, is het feit dat er veel verschillende factoren een rol spelen. Er is dan ook veel vrijheid om hier mee te variëren, uiteraard omdat het bedrijf graag output verwacht. Op het eerste gezicht zou je niet verwachten dat een bedrijf in Finland bezig is met het verduurzamen van de vierkante meters, omdat deze relatief gezien het goedkoopst zijn in Europa. Maar niets is minder waar: Robbe's kan een betere productkwaliteit garanderen en heeft een hogere omloopsnelheid met het gebruik van deze alternatieve teeltwijze.

Als laatst heb ik in de tussentijd gelukkig al veel van de Finse cultuur mogen proeven. Het is een erg kalm land en er wonen ook niet zoveel mensen. De natuur is ook erg prachtig. Mijn stage zit er helaas bijna op, dus het is een kwestie van het project afronden en nog even genieten voordat ik terugga naar het toch wel warmere Nederland.

Groetjes uit Finland!!

Berjelle van Namen (e-mail)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven