"we hebben minder last van fusarium en pythium"

Biofilm te lijf met gestabiliseerde waterstofperoxide

Tholen - De zomer is in volle gang en dat betekent een hogere temperatuur en minder regen. Fijn, maar niet per se voor tuinbouwbedrijven. De combinatie kan leiden tot allerlei ziekten en plagen. Zo stonden Charles & Richard van Wingerden, Westlandse paprikatelers, in 2016 voor een grote uitdaging. Ze kregen te maken met fusarium (binnenrot) en pythium wat leidde tot een lagere productie en een lager financieel rendement.
 
Waterstofperoxide
In augustus 2016 besloten Charles en Richard de problemen aan te pakken door de installatie van een doseerpompje, waarmee Huwa-San TR-50 gedoseerd werd. Dat is een gestabiliseerde waterstofperoxide op basis van zilverionen.

Het middel gaat de biofilm aan de binnenkant van de water- en druppelleiding te lijf. Deze slijmerige afzetting bevat potentieel schadelijke micro-organismen. Omdat de broers tijdens de teeltwissel enorm druk zijn met hun dekwassers, staat het onderhoud van de leidingen dan niet op de eerste plaats. In combinatie met de biofilm resulteerde het in verstoppingen aan het begin en uitval gedurende het seizoen.Fusarium en pythium
Er is gestart met metingen van het water. Vervolgens is de gestabiliseerde waterstofperoxide gedoseerd toegediend. "We zien nu dat het watersysteem biofilm-vrij is", vertelt Charles. "Het is gecontroleerd verwijderd door het middel. We hebben in het begin minimaal gedoseerd om verstoppingen in het systeem te voorkomen. Zo verdween de biofilm geleidelijk."

Uit metingen van het water blijkt dat er ok nauwelijks meer fusarium en pythium te vinden is. En belangrijker: sindsdien is er geen extra uitval meer geweest, zijn de vruchten zwaarder en is de opbrengst volgens de telers aanzienlijk gestegen. "De vruchten zijn gemiddeld namelijk 225 gram, en er is 2kg meer opbrengst per vierkante meter. Dit is een stuk hoger dan voorgaande jaren 2014-2015."Gelijke opbrengst
Ron Kleijn, meststoffen-adviseur bij Horticoop, verdeler van Huwa-San TR-50, laat zien dat ook dit jaar de gevolgen van het middel groot zijn. "Hoewel er pas erg laat, namelijk in januari 2017, opgeplant werd, ligt de opbrengst zowat volledig gelijk met collega-telers die al in december 2016 geplant hadden", vertelt hij. "De behandeling met Huwa-San resulteerde daarnaast in een betere doorstroming van het watersysteem en leidde tot strakkere gewassen, meer zichtbare haarwortels en zelfs tot het wegblijven van binnenrot."

In zijn klantenkring ziet hij meer van dit soort gevolgen. "Veel telers zijn al aan de slag met waterstofperoxide. Doordat het hier gaat om gestabiliseerde waterstofperoxide, zie je veel meer effect. Het gaat niet om een half uurtje werking, maar om werking in je hele systeem." Hierdoor zijn telers meer dan tevreden. "Zeker met de teeltwisseling in aantocht is het een belangrijk middel", vindt Ron. "Een schone start is toch het halve werk."
 

Voor meer informatie:

Roam Technology NV
Geleenlaan 24
3600 Genk
Tel: +32 89 44 00 42
Email: info@roamtechnology.com
www.huwasan.com

Ron Kleijn
Horticoop
Tel. 06-13870836
E-mail: r.kleijn@horticoop.nl
www.horticoop.nl
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Waterstofperoxide is een uitstekend werkzame stof om organiche vervuiling, danwel Biofilm aan te pakken. Vergeet niet uw mineralenvervuiling aan te pakken. Doseer structureel een hoeveelheid Vitaphos-K mee via uw mestbakken. De combinatie waterstofperoxide / Vitaphos-K is uniek, eerste ervaringen om ten tijde van de teeltwissel niet meer het systeem vol te hoeven zetten met Salpeterzuur en Chloor zijn er!!
Mochten er vragen zijn over de toepassing, inrekenen in schema''s vernemen wij dat graag
Haifa NWE BVBA
Haifa NWE BVBA, Mechelen - 2017/07/12 13:36:52.000© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven