Duitsland: Meervallen en tomaten in nieuw aquaponicscomplex

De eerste in het INAPRO demonstratiecomplex in Waren (Duitsland) geproduceerde meervallen en tomaten zijn succesvol verwerkt en verkocht. De bouw van het demo-complex werd in 2016 afgerond. Het gebruikt het INAPRO aquaponicssysteem om de levensvatbaarheid ervan aan te tonen.


De kas van het INAPRO demo-complex in Waren

Het complex werd gebouwd om aan te tonen dat het INAPRO systeem duurzaam voedsel kan produceren met een lage milieubelasting door conventionele aquaponics te optimaliseren. Aquaponics is een voedselproductiesysteem dat efficiënt gebruik maakt van hulpbronnen en de productie van vissen en planten aan elkaar koppelt, onder andere door het nutriëntrijk water uit de aquaria voor de planten te gebruiken.


Tomatenplanten in de kas

De totale oppervlakte van het complex is 573m2. Het bestaat uit de viskwekerij met het recirculerende aquacultuursysteem (RAS), een kas, een technische ruimte met een warmte-krachtcentrale (WKK) en het computerbesturingssysteem, een voederopslagruimte en een externe secundaire waterzuiveringsinstallatie.


Het beheersysteem (MES)

De productie van vis en tomaten in Waren begon respectievelijk in mei en juni 2016. Het wordt verwacht jaarlijks rond de 24 ton Afrikaanse meervallen en 11 ton tomaten te produceren.


De aquaria met voerautomaten

In het INAPRO demonstratiecomplex zijn er twee onafhankelijke waterrecirculatiesystemen: een voor de planten en een voor de vissen. Deze systemen zijn gekoppeld om de juiste hoeveelheid nutriëntrijk viswater naar de met hydrocultuur geteelde gewassen over te brengen. Dit zogenaamde dubbele waterrecirculatiesysteem optimaliseert de productie van vissen en planten en verhoogt de productiviteit van beide. Om de verswater behoefte te minimaliseren, wordt het verdampingswater in de kas met koelvallen teruggewonnen en naar de aquaria teruggeleid. Hierdoor is de dagelijkse waterinvoer minder dan 3% van de totale hoeveelheid water die in het systeem circuleert.


Viswinkel op het terrein van het demonstratiecomplex

Het hele productieproces wordt bestuurd door een beheersysteem (MES). Het MES-systeem verzamelt en evalueert alle technische en economische gegevens in één gestandaardiseerd systeem en geeft een accuraat dagelijks overzicht over de tomaten- en visproductie. Hiervoor is het uitgerust met een voeder- en nutriëntenmeter, een water- en energieverbruikssimulator en een winstgevendheidsmeter. MES levert nauwkeurig advies over de status van het hele systeem en te nemen acties om de efficiëntie ervan te verbeteren via een eenvoudige gebruikersinterface. 


schap met in Waren geproduceerde Afrikaanse meerval 

Het demonstratiecomplex in Waren wordt beheerd door Müritzfischer, het grootste zoetwatervisbedrijf in Duitsland. Het bedrijf houdt zich bezig met de visserij in meren en rivieren, aquacultuur, visverwerking en marketing. De in Waren geproduceerde meervallen worden ter plekke verwerkt en verkocht dankzij de eigen verwerkingsfaciliteit van Müritzfischer waarmee vis ingevroren, gerookt en ingelegd kan worden.

Analyse toont aan dat de met INAPRO aquaponics geproduceerde tomaten dezelfde kenmerken hebben als die geproduceerd met hydrocultuur en bevestigt dat de INAPRO tomaten goed, gezond en lekker zijn. Momenteel worden ze bij het demonstratiecomplex en in een plaatselijke supermarkt verkocht.

Voor meer informatie:
www.inapro-project.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven