Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vochtig telen geen probleem voor paprika"

Bij Wageningen University & Research is net als bij Delphy in 2016 met het paprikaras Maranello geteeld in de Venlow Energy kas met dubbel glas. Hier kwam de productie uit op hetzelfde niveau als bij Delphy: ca. 36 kg/m2 gemeten in de kas en 32,5 kg/m2 verkochte paprika's na verwerking bij een tuinder in de praktijk. Het warmteverbruik bedroeg 14,5 m3/m2, wat hoger is dan de tomatenteelt een jaar eerder. Dit heeft vooral te maken met de vroege start van paprika in december.

De goede productie is gerealiseerd ondanks een bescheiden CO2-dosering van 25 kg/m2. De ventilatieverliezen waren dan ook klein, omdat de structurele toepassing van de inzichten van Het Nieuwe Telen het openen van ramen bij veel licht beperkte.

Naast de energiezuinige eigenschappen van de kas is het lage energieverbruik ook gerealiseerd door de energiezuinige teelttechniek. Dit omvat het uitgesteld luchten op temperatuur, het intensief gebruik van het scherm (3540 schermuren), het achterwege laten van een minimumbuis en het accepteren van een hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid wordt altijd als risicovol beschouwd voor de kwaliteit van het product.

Binnenrot
Bij paprika is vooral binnenrot een gevreesd probleem. Binnenrot wordt veroorzaakt door de fusarium schimmel die via de bloemetjes de vrucht in groeit. In dit experiment is geen correlatie gevonden tussen de hoge luchtvochtigheid en binnenrot. Er zijn fusarium infecties waargenomen, maar die groeiden in de vruchten die uit de VenLowEnergy kas kwamen niet vaker uit tot binnenrot dan in de vruchten van een referentiekas, waar de luchtvochtigheid het jaar door zo'n 5% punten lager lag. In beide kassen was het niveau van binnenrot laag.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: