Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt- en trayvloeren chemievrij ontsmetten

Tholen - Natte plekken in de kas? Dichtgeslibde worteldoeken? Tijd voor een flinke dosis ontsmettingsmiddelen, of tijd om de doeken te vervangen? Dat valt allemaal wel mee, ziet Toon Hopmans. Hij ontsmet teelt- en trayvloeren geheel chemievrij, met kokend water. "Zo kun je weer schoon beginnen."



"Je ziet wel eens natte plekken in het worteldoek ontstaan", laat Toon Hopmans van Hopmans Verhuur zien. "De doeken zijn helemaal dichtgeslibd. Met mossen, met algen. Er kan er geen water meer doorheen, en het is een perfecte voedingsbodem van virussen en bacteriën." Door kokend water over de doeken te laten sijpelen, worden de mossen en algen feitelijk dood gekookt. En omdat de voedingsbodem van virussen en bacteriën weg is, stopt ook die ontwikkeling. "Je ziet de structuur van het doek weer open worden", vertelt Toon. "De doorlating van de worteldoeken verbetert."
 
Toon is bekend met de reinigende werking van kokend water. De afgelopen jaren ontwikkelde hij reeds een doekenwasser en een reinigingsmachine voor betonvloeren. Bij die laatste wordt het water onder druk op de vloer gespoten. Voor het ontsmetten van de tray- en teeltvelden moest hij wel weer even aan de slag. "De slang was eerst te dun – dan ontstaat er te veel stoom. Nu hebben we de juiste verhoudingen gevonden en is de combinatie tussen snelheid, temperatuur slanglengte en werkbreedte ideaal voor een effectieve behandeling."

Toon heeft inmiddels drie apparaten. Met de grote, van 120 cm breed, kan er snelheid gemaakt worden. De kleine, van 45 cm breed, is voor het ontsmetten van randjes en hoekjes. "En om dichter bij beregenings- en verwarmingsbuizen te komen, want daar kan-ie niet overheen." Bij ernstig vervuilde doeken is het soms nodig de behandeling met kokend water twee keer achter elkaar toe te passen. Daarna kan 1x per jaar volstaan.


Voor meer informatie:
Toon Hopmans (e-mail)
Hopmans Verhuur
Huybergsebaan 498
4625 DM Bergen op Zoom
Mob: 06-54328817