Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Technolution presenteert Sense2Grow

"Sensoren gaan het telersvak veranderen"

Tholen - Al langer wordt geëxperimenteerd met sensoren in de kas, maar tot nog toe hielden zowel hoge kosten als technische problemen een brede implementatie ervan tegen. Nu lijkt het toch mogelijk. Technolution heeft sensoren ontwikkeld die zowel qua nauwkeurigheid als qua kosten interessant zijn, terwijl zij ook het grootste probleem, het inzamelen van de data, eronder lijken te hebben. Gisteren werd het concept, Sense2Grow gedoopt, op het bedrijf in Gouda gepresenteerd.


Een man of 35, waarvan het merendeel telers, kwam af op de presentatie.

Begrippen als Internet of Things en Big Data zijn niet van de lucht de laatste jaren. Eindeloos veel informatie, zo is de boodschap, ligt voor het oprapen en daarmee een eindeloze hoeveel oplossingen voor een eindeloze hoeveelheid problemen. Zo ook voor de teelt. Als er maar genoeg informatie over het klimaat in de kas en het gewas voor handen is, dan kan dit leiden tot een verhoging in productie, tot kwaliteitsverbeteringen en tot steeds verdergaande verduurzaming.


Marcel Dukker, Technolution, trapt de bijeenkomst af. "Het doel van Senso2Grow is in de kern nachtrust, het verhogen van (de kwaliteit van) de productie en het boeken van winst op gebied van duurzaamheid."


John de Ridder, eveneens Technolution. "Wij zijn gespecialiseerd in datamanagement en sensoren. Wat je wilt meten, en wat je doet met de meetresultaten, is aan jou."

Problemen zijn er natuurlijk te over: wat meet je eigenlijk, waar precies, wanneer precies? En wordt je er echt wijzer van? Welke vragen stel je aan de data, op basis van welke bevindingen ga je conclusies trekken en 'sturen'? Vragen die liggen bij de teler (of bij bijvoorbeeld LetsGrow, waarmee een nauwe samenwerking tot stand is gekomen), maar waarvoor het systeem zelf de input levert. Senso2Grow, zo is de overtuiging van de heren van Technolution en de eerste kwekers die ermee experimenten, gaat zich in de praktijk bewijzen. Eerst meten, daarna de dingen naast elkaar leggen en bij elkaar te raden gaan.


Christiaan Posthumus van LetsGrow, over de vraag: "Is het mogelijk het groeiproces te digitaliseren?" (En het antwoord: "Ik geloof dat we naar een situatie gaan waarin de teler werkt vanuit een 'control room'.")

Lora
De sensoren zijn uitgerust met zogenaamde Lora technologie. Lora ('Long range low power') is een soort radiosignaal en heeft allerlei voordelen t.o.v. andere type signalen: het draagt ver en verbruikt inderdaad weinig energie, maar mist veel nadelen aan bestaande signalen (zoals wifi of 4G). Nu de sensoren qua behuizing en functionaliteit zuinig, nauwkeurig, betrouwbaar en vooral betaalbaar genoeg zijn om in aantallen in de kas te hangen, is grootschalig gebruik in de praktijk interessant.


Peter Post, PincAgro, vertelt over de het belang van Big Data, netwerk infrastructuur en bedrijfscontinuïteit.


Leon Dukker, Porta Nova

Porta Nova
Een van de kwekers die het systeem in zijn kas geïmplementeerd heeft en op de bijeenkomst zo vriendelijk was wat initiële bevindingen met het publiek te delen, was Porta Nova. Elke 25 meter heeft hij sensoren opgehangen, wat resulteerde in verschillende spannende inzichten. Vaak blijken verschillen groter dan gedacht en lijkt de logica soms zoek. Zonder hier in details te treden, schat Leon Dukker dat een totale rendementsstijging van 5% mogelijk moet zijn, wanneer het klimaat optimaal en gelijk door de hele kas verdeeld zal zijn.

Voor meer informatie:
Technolution
Burgemeester Jamessingel 1
2803 WV Gouda
T: +31 (0) 182 59 4000
E: info@technolution.eu
www.technolution.eu