Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

onder LED

Warenhuis De Bijenkorf gaat kruiden afkweken

Tholen - Ook De Bijenkorf gaat zelf kruiden telen. De winkelketen wil aan de slag met verse lokale voeding, duurzaamheid en beleving. GrowDownTown ontwikkelde een concept waarmee de kruiden in de winkel in Amsterdam worden afgekweekt.Sinds kort kunnen de chefkoks van Restaurant Kitchen in de Amsterdamse vestiging van de De Bijenkorf koken met zelf gekweekte kruiden. Of nou ja, met zelf afgekweekte kruiden. Het warenhuis heeft in een kast een arsenaal aan verse kruiden in houten bakken staan. "De Bijenkorf is veel bezig met duurzaamheid en vergroening. Zo kijken ze ook naar de leefomstandigheden van bijen, en het behoud van groen in en om de stad", vertelt Tessa Duste van GrowDownTown, het bedrijf dat ingeschakeld werd om een teeltsysteem voor in restaurant The Kitchen te ontwikkelen. "Want ook daar wilden ze aan de slag met vers en lokaal. In het nieuwe concept loop je tussen de kruiden door, ervaar je de versheid van het product en zie je de koks ermee koken. Dat past mooi in het verhaal van De Bijenkorf, die willen dat elk bezoek een beleving is."Groen integreren in de stad
GrowDownTown ontwikkelde al eerder teeltsystemen voor De Bijenkorf, voor het groen in de winkels. Het bedrijf ontwikkelt concepten, projecten en producten die groen en groenten integreren in steden. Dat is precies wat er gebeurd is bij De Bijenkorf. De planten staan in kasten in het restaurant. In die kasten zijn LED-lampen van Parus geplaatst. "We werken met rood en wit licht. Blauw is misschien fijner voor de plant, maar het moet voor de omgeving ook aangenaam zijn."

GrowDownTown ontwikkelde verder speciale kweekbakken, die onder de authentiek ogende houten kratten verstopt zitten. In de kweekbakken is een waterbassin verwerkt. "Die moeten om de zoveel tijd aangevuld worden, maar in principe hoef je er vrij weinig aan te doen. We hebben wel geleerd dat kweeksystemen op ongewone locaties behoorlijk hufterproof moeten zijn. Er is op dit soort plekken weinig aandacht voor het water, licht of de teelt van groenten en planten. Dat nemen we allemaal mee in de ontwikkeling van het concept."

De kruiden worden dan ook niet in het restaurant opgekweekt. Dat gebeurt bij de sociale kwekerij Open Tuin de Lindenhoff. "Wat er in De Bijenkorf staat groeit nog wel verder, maar blijft dankzij het systeem vooral vers en mooi. De kruiden gaan vanuit de kast naar de counter van The Kitchen en dan gaan de chefs er mee aan de slag. Als de kruiden op zijn, brengen ze de bakken terug naar de Open Tuin en halen ze een nieuwe lading kruiden op voor in de kasten."

De houten kratten zijn van oude pallets gemaakt door zorgboerderij De Stek. Ze worden bij elke levering hergebruikt.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven