Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatbeheersing met energie

Energie en klimaat zijn met elkaar verbonden. Sinds de industriële revolutie heeft de stijging van het energieverbruik geleid tot veranderingen in het klimaat en vochtigheid- en temperatuurniveaus en een toename van de antropogene warmte (door de activiteit van mensen gegenereerde warmte). Door het relatief hoge energieverbruik zijn de temperaturen in stedelijke gebieden hoger dan op het platteland. Veel onderzoeken hebben gekeken naar het effect van het energieverbruik op het klimaat. Kassen zijn een voorbeeld van lokale klimaatbeheersing met energie. Telers doen veel moeite om de teeltomgeving te reguleren om de oogst te maximaliseren.



We kunnen inschatten wat de temperatuur- en vochtigheidsverschillen zijn naar aanleiding van de hoeveelheid vrijgekomen energie. Deze kennis is cruciaal voor telers die in beschermde omgevingen telen, zoals kassen. Wanneer een teler in de kas een machine gebruikt, wordt de werkingsenergie omgezet in warmte die in de kas vrijkomt. De teler moet weten welk effect deze hitte zal hebben op het binnenklimaat in de kas. In sommige gevallen kan de vrijgekomen energie gunstig zijn voor de teler. In koude gebieden kan de vrijkomende energie bijvoorbeeld de behoefte aan verwarming verlagen. In warme klimaten wordt de temperatuur onnodig verhoogd, wat de gewassen zou kunnen schaden.

Verder wordt er constant water verdampt door de planten. De overgang van het water van bladeren aan de lucht als onderdeel van het fotosyntheseproces verhoogt niet alleen de vochtigheidsgraad maar er komt ook energie vrij. Het groeiproces is op zichzelf van invloed op de vochtigheid en de temperatuur in de teeltomgeving.

DryGair luchtontvochtigers zijn een goed voorbeeld van agrotechnologie die energieverbruik inzet om het klimaat binnen een gesloten teeltomgeving te regelen en verbeteren.



De vochtigheids-temperatuur-energie driehoek is complex. Tijdens het ontvochtigingsproces van DryGair komt er voelbare en latente energie vrij. Deze beïnvloedt de temperatuur die op zijn beurt de relatieve vochtigheid beïnvloedt. Dan Peltinov, hoofd van DryGair's R&D afdeling: "Vochtigheid en temperatuur zijn verbonden. Bij hogere temperaturen is de vochtigheid lager en omgekeerd. Wanneer DryGair de situatie van een teler bekijkt, houden we altijd rekening met de vochtigheid en temperatuur buiten en de gewenste klimaatomstandigheden om in de kas te telen. We zetten de temperatuur- en vochtigheidsverschillen om in energie. Dan weten we wat de energiebalans is en kunnen we aan de teler uitleggen hoe die het DryGair-apparaat moet bedienen zodat hij/zij ook van de toegevoegde waarde kan profiteren naast de vochtigheidsbeheersing, zoals een betere oogst, gebruik als teelthulpmiddel, energiebesparing etc."

DryGair kan het verwarmingseffect van de vrijgekomen energie verhogen of het elimineren en bijdragen aan een koelere omgeving. Volgens Dan is DryGair het eerste apparaat dat zowel de vochtigheid als de temperatuur kan reguleren. DryGair heeft momenteel verschillende modellen: Sommige alleen voor ontvochtiging, andere voor ontvochtiging en verwarming. Met het nieuwste model kan de kas ook gekoeld worden. DryGair-apparaten zijn energievoordelig en dragen bij aan kostenbesparing en aan het milieu.

Voor meer informatie:
DryGair
Tel: +972-9-7730980
Info@DryGair.com
www.drygair.com
Publicatiedatum: