Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe reageert het menselijk lichaam op de overstap naar LED?

De snelle toename van het gebruik van LED-technologie in de tuinbouw heeft ook geleid tot vragen over de mogelijke menselijke gezondheidsrisico's. Dit heeft deels te maken met de verschillende kleur en intensiteit van groeilicht.

Elke vorm van licht kan, bij een voldoende hoge intensiteit, ongeacht de bron, de ogen of huid beschadigen door langdurige blootstelling aan warmte of de fotochemische effecten van ultraviolet, blauw licht en/of infrarood. Blauw licht met een kortere golflengte en hogere energie (400nm en 500nm) kan netvliesschade veroorzaken door een combinatie van fotochemische actie en hoge intensiteit. Lichtbronnen met een hogere concentratie leveren meer directe energie af en vormen een hoger risico. Naar een helder blauwe hemel staren (blauw strooilicht) vormt een laag risico, terwijl direct kijken naar de zon vrijwel direct onherstelbare schade kan initiëren.

Langdurig direct kijken naar heldere lichtbronnen moet altijd worden vermeden, vooral op korte afstand. In de praktijk wordt dit vermeden dankzij het gezond verstand en de natuurlijke menselijke instinctieve reactie om de ogen te sluiten of weg te kijken van een potentieel schadelijke lichtbron.



LED groeilampen moeten, net als andere lichttechnologieën, worden gecontroleerd op fotobiologische veiligheid volgens EN 62471 - de norm voor lampen en lichtsystemen. Dit geldt ook voor de thermische en blauw lichtanalyse in het spectraal bereik 200-3000nm. EN 62471 vertegenwoordigt de limiet van omstandigheden waaraan de meeste mensen, naar men denkt, herhaaldelijk kunnen worden blootgesteld zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. Hierbij gaat het om het mogelijke risico. Afhankelijk van het gebruik vormt het risico mogelijk nooit een echt gevaar.

Wat vaak vergeten wordt, is dat 'traditionele' lichtbronnen niet voor de tuinbouw zijn ontworpen. Kunstlicht is altijd op het menselijk gebruik gericht geweest. LED groeilicht is echter wel speciaal ontworpen voor planten en kan daarom voor het menselijk oog soms vreemd lijken. Valoya LED groeilampen hebben een echt breed lichtspectrum. Ze bevatten een beetje van alle kleuren van het spectrum, ook van buiten de PAR-golflengte, net als de zon. Daarom stralen ze van wit naar zacht roze uit, wat het prettig maakt om onder te werken en het identificeren van plantenkleuren gemakkelijk maakt. Een goedkoop alternatief waar de meeste LED- fabrikanten voor kiezen is met behulp van rode, blauwe en witte LED chips die resulteren in een sterke, intense roze kleur die onaangenaam is voor het menselijk oog. Valoya LED groeilampen zijn niet dominant blauw en hebben een geen of laagste risico classificatie.



Het oog is een complex orgaan dat compenseert bij wisselende lichtomstandigheden en LED groeilicht zal niet altijd als 'natuurlijk' op de mens overkomen. Bij de overgang van een door LED verlichte kweekomgeving naar daglicht kan de kleurwaarneming tijdelijk worden beïnvloed terwijl het oog zich aanpast. Dit is normaal en moet niet worden geïnterpreteerd als het mogelijk oplopen van schade door blootstelling aan LED.

In de handel verkrijgbare LED lichtbronnen (voor de tuinbouw of voor andere toepassingen) kan dus worden beschouwd als veilig voor de mens wanneer ontworpen, geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de geldende normen, regels en instructies van de fabrikant. In het algemeen hebben LED groeilampen qua fotobiologische veiligheid dezelfde kenmerken als die van alle andere lichttechnologieën.

Voor meer informatie:
Valoya Oy, Finland
Tel: +358 10 2350300
sales@valoya.com
www.valoya.com
Publicatiedatum: